Forældrebestyrelserne i dagplejen og dagsinstitutionerne i Roskilde Kommune får fremover flere opgaver. Skole – og Børneudvalget sender nu ændringsforslag i høring.

Forældrebestyrelsernes minimumskompetencer bliver udvidet som følge af de ændringer af dagtilbudsloven, som Folketinget vedtog i maj 2018. Det kommer til at betyde, at forældrebestyrelserne fremover får flere opgaver og mere indflydelse. Derfor skal styrelsesvedtægterne for forældrebestyrelser i kommunale daginstitutioner og dagplejen i Roskilde Kommune revideres.

Pressefoto Roskilde Kommune

De nye opgaver, som forældrebestyrelserne i de kommunale dagtilbud fremover skal give sig i kast med, er:
– At fastsætte principper for samarbejdet mellem dagtilbud og hjem.
– At bidrage til dagtilbuddets arbejde med at skabe gode overgange fra hjem til dagtilbud, mellem dagtilbud og fra dagtilbud til fritidstilbud og skole.

Forældrebestyrelsernes nuværende ret til at blive inddraget i arbejdet med den pædagogiske læreplan bliver med ændringsforslagene fremover en del af minimumskompetencerne. – Jeg synes, det er positivt, at forældrebestyrelserne nu skal fastsætte principper for samarbejdet mellem dagtilbud og hjem. Forældresamarbejdet er afgørende for børnenes trivsel og udvikling, fordi det skaber sammenhæng i børns liv, at de omsorgspersoner der er omkring barnet kan samarbejde og tale sammen. Jeg håber, at ændringerne af styrelsesvedtægten for de kommunale daginstitutioner og dagplejen, som vi har sendt i høring, vil være med til yderligere at styrke samarbejdet mellem dagtilbud og forældre, siger Jette Henning, formand for Skole – og Børneudvalget.

Sendes i høring.
Skole – og Børneudvalget sender ændringsforslagene i høring i forældrebestyrelsen i den kommunale dagpleje og i områdeforældrebestyrelserne fra 15. august til 14. september 2018. Herefter vil udvalget behandle sagen igen.

Lovændringen får også betydning for forældrebestyrelserne i de selvejende institutioner. Roskilde Kommune skal sikre, at disse institutioner har en vedtægt, der er i overensstemmelse med den nye lovgivning. Ændringer af vedtægterne skal godkendes af Roskilde Kommune.

Fakta.
Roskilde Kommune har otte kommunale områdeinstitutioner med hver en fælles områdeforældrebestyrelse.
Områdeforældrebestyrelsen består af forældrerepræsentanter for hver afdeling i området og medarbejderrepræsentanter.
Dagplejens forældrebestyrelse består af forældrerepræsentanter og medarbejderrepræsentanter.