Før sommerferien har forældre i alle 63 kommunale og selvejende dagsinstitutioner stemt om madordning. Kun to institutioner har takket nej.

Ja tak til måltider i institutionen.
Resultatet af forældrenes afstemning i maj om madordning i kommunens daginstitutioner er netop blevet forelagt Skole – og Børneudvalget. Afstemningen viser, at hele 97 procent fra januar 2019 vil være en del af madordningen.

Der er godt gang i forberedelserne til dagens måltider i Børnehuset Stjernen i Viby, hvor maden bliver produceret i eget køkken. “Vi synes, at det er en fantastisk ordning, og vi oplever også en stor forældreopbakning til den”, fortæller leder Hanne Peetz. Foto: Nanna Kirstein Neumann.

De to dagtilbud, en kommunal og en selvejende institution, som har fravalgt madordningen, havde også fravalgt ordningen ved sidste afstemning. Derimod har en selvejende institution, som tidligere har fravalgt ordningen, valgt den til i denne omgang. Dermed er tilslutningen til madordningen gået fra 60 til 61 institutioner.

Formanden for Skole – og Børneudvalget i Roskilde Kommune mener, at det er meget positivt, at så mange institutioner er en del af madordningen: Jeg er glad for resultatet af afstemningen. Det er vigtigt, at børnene i dagtilbud får en sund og varieret kost i løbet af dagen, så de får energi til at lege og lære hele dagen. Det har stor betydning for både deres sundhed, trivsel og udvikling, siger Jette Henning, formand for Skole – og Børneudvalget.

Fakta.
Ifølge lovgivningen skal Kommunalbestyrelsen mindst hvert andet år og højst én gang om året give forældrene mulighed for at vælge madordning til og fra.

Roskilde Kommune har tre typer af madordninger: Egenproduktion, mix-produktion og levering fra anden daginstitution. Langt størstedelen af de tilmeldte institutioner har egenproduktion, hvor al maden tilberedes i institutionen.

Madordningen omfatter både morgenmad, frokost og mellemmåltider.
I gennemsnit er 80 procent af maden i kommunens dagtilbud økologisk. Mange dagtilbud har fået Fødevarestyrelsens økologiske spisemærke i guld, sølv eller bronze, alt efter hvor stor en del af deres fødevarer, der er økologiske.