Med penge fra regeringen kan kommunen nu gennemføre Sundhedsstyrelsens undersøgelsesprogram for børn og unge med astma.

 

Astma er ifølge Sundhedsstyrelsen den hyppigst forekommende kroniske sygdom hos børn og unge. Hvert 5. barn under seks år og hvert 10. skolebarn har astma:

  • Der god grund til at have fokus på området, for sygdomskonsekvenserne kan være store både for det enkelte barn med astma og for familien. Derfor er det vigtigt, vi opsporer dem, så tidligt som muligt, forklarer Morten Gjerskov, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Sundhedsstyrelsen har som en del af den nationale lungesatsning udviklet et undersøgelsesprogram, som netop har fokus på tidlig opsporing af astma hos børn og unge. Formålet er at få en tidligere diagnose og udredning af astma hos børn og unge under 18 år.

 

Det anbefales bl.a., at kommunens sundhedsplejersker har særlig opmærksomhed på mulige astmasymptomer i både indskolings- og udskolingsundersøgelsen samt generelt i samtalerne med eleverne. Samtidig kan sundhedsplejerskerne vejlede lærere og pædagoger om, hvilke symptomer de især skal være opmærksom på hos børnene med henblik på tidlig opsporing af astma. Det kan fx være forpustelse, åndenød eller pibende vejrtrækning, når de leger eller dyrker sport.

Undersøgelsesprogrammet har også fokus på at fremme et tættere samarbejde mellem kommunerne og de praktiserende læger, ligesom det skal sikres, at både børn og unge og deres forældre inddrages, så de får redskaber til at leve et godt liv med sygdommen, skriver Roskilde Kommune i en pressemeddelelse.

 

 

FAKTA OM STYRKEDE SUNDHEDSINDSATSER

  • Roskilde Kommune modtager 111.000 kr. i 2018 og 120.000 kr. fra 2019 til at gennemføre Sundhedsstyrelsens undersøgelsesprogram for børn med astma.
  • I kommunernes aftale med regeringen for 2016 er der også afsat midler til at løfte en række specifikke indsatser på kronikerområdet herunder styrket tidlig opsporing af borgere med KOL.
  • Roskilde Kommune modtager 98.000 kr. i 2017, 123.000 kr. i 2018 og 180.000 kr. fra 2019 til indsatsen.