En voldsom trafikulykke med syv unge i en bil i Odsherred i februar har fået flere skoler på Sjælland til at gå i aktion. Nu skal flere elever møde en person, der fortæller om livet som handicappet efter en trafikulykke. 17 sjællandske kommuner fik sidste år besøg af trafikskadede personer på skolerne.
Det trak store overskrifter i medierne, da syv unge mænd i en bil forulykkede i Odsherred i februar. Den tragiske ulykke kostede en 17-årig livet. Siden ulykken har flere skoler på Sjælland besluttet, at de vil gøre noget ekstra, så de unge tænker mere over deres egen og vennernes adfærd i trafikken og bliver bedre til at passe på sig selv.
– Jeg har fået flere henvendelser fra skoler end normalt. Skolerne vil have mig ud og holde foredrag for eleverne for at fortælle om den trafikulykke, hvor jeg kom alvorligt til skade. De vil især gerne høre om de konsekvenser, som ulykken har haft for mit liv, fortæller Daniel Bartels Borup, der er foredragsholder i Sikker Trafik LIVE, som Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden står bag.
Foredragskorpset består af personer, der er kommet til skade i en trafikulykke. Sidste år (2016) holdt Sikker Trafik LIVE foredrag for knap 32.000 unge (8. – 10. klasseselever) i hele landet. På Sjælland (Midtsjælland, Vestsjælland, Sydsjælland og Lolland-Falster) fik 5.467 elever besøg af en trafikskadet person (se oversigten fordelt på kommuner sidst i pressemeddelelsen). Daniel Bartels Borup er en af de foredragsholdere, der besøger skolerne på Sjælland.
– Jeg fortæller eleverne om den dag i 2001, hvor jeg var med i en bil, der kørte galt i alt for høj fart. Jeg fik svære skader på min krop og mit hoved og måtte genoplives. Det har haft store konsekvenser for mit liv, og det ramte min familie ekstremt hårdt. Jeg håber, at jeg med mit foredrag kan forebygge at andre unge kommer ud for en lignende ulykke, siger Daniel Bartels Borup der oplever en stor interesse og engagement fra de sjællandske skoler, der inviterer ham ud for at holde foredrag.
Evalueringer fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden viser, at de personlige ulykkeshistorier får unge til at opføre sig mere sikkert i trafikken. De unge bliver blandt andet bedre til at bruge sele, hjelm og bliver mere opmærksomme i trafikken.
Skoler: foredrag påvirker de unge
To af de sjællandske skoler, der for nylig har haft besøg af en foredragsholder fra Sikker Trafik LIVE, er Tølløse Slots Efterskole og Dyhrsskolen i Slagelse. Begge steder fortæller lærerne, at de personlige foredrag gør dybt indtryk på eleverne.
– Det var super spændende og et meget medrivende foredrag. Flere elever måtte gå ud og tage en pause, når det virkeligt ramte dem hårdt. Foredraget var en blanding af humor, galgenhumor, dyb seriøsitet og stærke følelser. Det satte tanker i gang, og flere elever kommenterede, at “det her vil jeg aldrig glemme”, siger fortæller Søren Lykke Johansen, der er lærer på Tølløse Slots Efterskole.
På Dyhrskolen i Slagelse har de flere gang haft besøg af en trafikskadet person. Her oplever lærerne også, at de personlige historier går ind under huden på de unge.
– Eleverne begynder at tænke mere over deres adfærd i trafikken efter sådan et foredrag. Tidligere var der flere elever, der mente, at man ikke altid behøver at bruge sikkerhedssele. Men efter de her foredrag, så har det ændret sig. Der sker helt klart en holdningsændring hos eleverne, siger Henrik Munch Jørgensen, lærer på Dyhrsskolen i Slagelse.
Fakta:
I 2016 har 5.467 elever på de sjællandske skoler i 17 kommuner fået besøg af en foredragsholder fra Sikker Trafik LIVE, som Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden står bag. I løbet af foredraget har eleverne hørt om en trafikulykke, der har ændret en persons liv for altid.
Så mange skoler på Sjælland har i 2016 haft foredrag af en person, der er kommet til skade i trafikken (kilde: Sikker Trafik LIVE/Rådet for Sikker Trafik):
- Odsherred: Antal besøg: 6/Antal elever: 133
- Holbæk: Antal besøg: 8/Antal elever: 380
- Kalundborg: Antal besøg:5/Antal elever: 310
- Slagelse: Antal besøg: 7/Antal elever: 556
- Ringsted: Antal besøg: 3/Antal elever: 86
- Næstved: Antal besøg: 10/Antal elever: 1129
- Sorø: Antal besøg: 2/Antal elever: 45
- Lolland: Antal besøg: 4/ Antal elever: 174
- Guldborgsund: Antal besøg: 8/ Antal elever: 409
- Vordingborg: Antal besøg: 4/ Antal elever: 210
- Faxe: Antal besøg: 5/ Antal elever: 563
- Stevns: Antal besøg: 2/ Antal elever: 165
- Køge: Antal besøg: 8/ Antal elever: 357
- Lejre: Antal besøg: 6/ Antal elever: 406
- Roskilde: Antal besøg: 7/ Antal elever: 233
- Solrød: Antal besøg: 4/ Antal elever: 299
- Greve: Antal besøg: 1/ Antal elever: 12
- I alt: antal besøg: 90 / antal elever som har hørt foredragene: 5.467.
Se mere på www.sikkertrafik.dk/live
Resultater efter foredrag i folkeskolens ældste klasser (kilde: Rådet for Sikker Trafik):
- 71 % af de elever, som ikke altid brugte sele før besøget, svarer nu, at de altid bruger sele.
- Hele 24 %, der før besøget aldrig brugte hjelm, er begyndt at køre med hjelm.
- 72 % af eleverne mener, at de er blevet mere opmærksomme i trafikken efter foredraget.
- 80 % har efter besøget gjort nogen opmærksom på, at de ikke må sms/tale i håndholdt telefon, mens de kørte bil.
- 74 % svarer, at de passer bedre på sig selv i trafikken efter besøget, mens 58 % også mener, at de er blevet bedre til at passe på deres kammerater.