Roskildebørn med overvægt har siden foråret 2015 afprøvet en ny metode til at tabe sig. Metoden er udviklet på Holbæk Sygehus – og resultaterne er gode.
Overvægt er en voksende sundhedsrisiko i den vestlige verden, og især for børn peger vægtkurven opad. Der er ingen nemme veje til varigt vægttab, men en metode, der er udviklet af overlæge Jens Christian Holm på Holbæk Sygehus, har vist sig at være effektiv. 70 procent af de 69 børn, der siden foråret 2015 har deltaget i og afsluttet forløbet, har tabt sig, siger Roskilde Kommune i en pressemeddelelse.
- Vi har en sundhedspolitisk vision om, at borgerne i Roskilde Kommune skal leve længere og have flere gode leveår både fysisk, psykisk og socialt. Svær overvægt trækker den forkerte vej. Vi ved jo, at problemer med vægten i barndommen ofte følger med som voksen og både kan medføre forskellige former for sygdomme og kortere levetid. Derfor er det vigtigt at sætte ind tidligt, siger Morten Gjerskov, der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Et af målene i Roskilde Kommune er, at der skal ske et fald på 70 % af børn med overvægt. Det er Sundhedsplejen, der står for indsatsen.
Roskilde Kommune har kapacitet til at have 90 børn i behandling, hvor der optages 60 nye børn om året. På nuværende tidspunkt er der 93 børn i behandling, og15 børn er på venteliste.
Roskilde Kommune har 4 overvægtsklinikker spredt over kommunen. Der er helt klare standarder for, hvornår man kan komme i behandling, som er fastsat i samarbejde med Holbæk Sygehus børneafdeling. Alle kan henvende sig: forældre, praktiserende læger, sygehusets børneafdeling. Opfylder barnet kriteriet og er familien motiveret (meget vigtigt) kan barnet komme på venteliste til behandling.
Jens Christian Holm har selv til TV2 Nyhederne sagt om metoden: – Vi laver primært en plan med 15-20 ændringer. Planen lyder latterligt enkel, men det er lige præcis det enkle, der virker.
CASES
Rosa Nøhr og mor Helle Nøhr vil gerne stille op til interview Tlf. 40 73 67 89.
Sofie Lauesen vil også gerne stille op til interview. Mor hedder Betina og har tlf. 29 86 24 75
Hjælp til demensramte borgeres ægtefæller
Roskilde Kommune har modtaget 200.000 kr. fra Sundhedsstyrelsen til at skabe tilbud, der kan aflaste ægtefæller til borgere med demens, som bor i egen bolig.
- Ingen kan være i tvivl om, at det kan være meget krævende at bo sammen med en, der er ramt af demens. Vi har været i dialog med deres ægtefæller, og de efterspørger mere fleksible muligheder for at blive aflastet i hjemmet, så de kan komme ud og møde andre mennesker eller bare have noget tid for sig selv. Det handler om livskvalitet, og det behov vil vi gerne imødekomme, siger formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov.
Han fortæller, at det er vigtigt at undgå, at pårørende bliver socialt isolerede, fordi de ikke føler sig trygge ved at gå ud og lade den demensramte ægtefælle være alene hjemme. Nu vil kommunen inddrage pårørende i forhold til, hvordan aflastningen bliver for den enkelte borger, ud fra dennes individuelle behov.
Personale fra Roskilde Kommune, som aflaster ægtefællerne i hjemmet, vil have demensfaglig viden. Men kommunen vil også gerne samarbejde med frivillige sociale foreninger om aflastningen.
Roskilde Kommune vurderer, at omkring 75 ægtepar kan have gavn af aflastning i hjemmet, men i projektperioden begrænses antallet til 20 ægtepar. På baggrund af resultaterne herfra skal der så tages stilling til, hvordan aflastningen skal fortsætte fremover.
Vil fremme støtte til lokale spisefællesskaber
Sundheds- og Omsorgsudvalget ser gerne, at der fortsat sker en udvikling af nye frivillige initiativer i alle dele af kommunen. Derfor har et flertal i udvalget præciseret, at udvalget vil fremme ansøgninger om støtte til frivillige, der indeholder aktiviteter der fremmer spisefællesskaber i de by- og lokalområder i kommunen, hvor der ikke i forvejen er sådanne aktiviteter.
- Vi vil gerne opfordre til, at der udvikles nye foreninger, eller nye foreninger i de lokale områder, hvor der ikke er så mange aktiviteter. Derfor har vi ønsket denne præcisering i forhold til næste års uddeling af penge fra frivilligpuljen, siger formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov.
Udvalget har netop godkendt de kriterier, der vil blive anvendt i forbindelse med tildeling af 2,4 mio. kr. til frivillige sociale foreninger i 2017. Der er ansøgningsfrist til puljen den 1. november, og pengene fordeles af udvalget i december.