Friluftsrådet har givet tilskud til 104 projekter fra Udlodningsmidler til Friluftsliv, som skal være med til at åbne befolkningens øjne for de naturoplevelser, man kan få, når mørket er faldet på. Der er i alt uddelt 2,5 mio. kr.

Når mørket er faldet på, så åbner der sig en ny verden af spændende naturoplevelser. Men for mange er det uvant at færdes i naturen efter mørkets frembrud. En undersøgelse fra 2022, som YouGov har lavet for Friluftsrådet, viser blandt andet, at 68 procent af danske børn mellem 2 og 15 år aldrig har sovet i det fri, 41 procent aldrig har set stjernehimlen, og 38 procent aldrig har været med til at tænde bål.

Det vil Friluftsrådet gerne ændre på. Derfor har Friluftsrådet uddelt 2,5 mio. kr. fra Udlodningsmidler til Friluftsliv til 104 projekter, som skal give befolkningen bedre muligheder for at opleve naturen om natten eller i mørket.

“Vi vil gerne inspirere flere til at opleve nattens unikke natur. Her kan man møde nataktive dyr som ræv og natugle, se stjerner titte frem og få skærpet sine andre sanser, når det bliver mørkt for øjet. Det er en helt særlig oplevelse at være ude om natten, og alle kan være med. Derfor er vi også rigtig glade for at kunne give tilskud til en masse gode arrangementer, som kan introducere flere til de naturoplevelser, man kan få, når det er mørkt,” siger Winni Grosbøll, direktør for Friluftsrådet.

Natsejlads, fuldmånekunst og stjernekiggeri
De 104 støttede projekter – fordelt på 53 kommuner – omfatter helt præcist 481 arrangementer, der skal finde sted frem sommeren 2024.

Arrangementerne afholdes af mange forskellige typer af aktører. Blandt andet har foreningen Kosmisk Kulturselskab fået 20.000 kr. i tilskud til 12 åbne arrangementer, hvor Lejres beboere ved hver fuldmåne i et år vil kunne opleve – og være medskabere af – en række kunstværker, fortællinger, koncerter og vandringer i fuldmånens skær. Der vil blandt andet være børne-kunstnerworkshops, fuldmåneyoga, eksperimentel plantemusik og meget andet.

VisitLangeland har fået 30.000 kr. i tilskud til initiativet Lys i Mørket, der skal forlænge turistsæsonen og sætte fokus på naturoplevelser i mørket på Langeland og fire andre øer: Samsø, Fanø, Ærø og Læsø. Her vil blive afholdt åbne arrangementer med nattevandring, formidling om dyr og stjernekiggeri for børnefamilier, øboer og gæster fra fastlandet.

Derudover har Kystliv Holbæk fået tilskud til at lave fire arrangementer med sejlads med isefjordsjoller, mad over bål og overnatning i naturen.

Oplev en Nat i Naturen
En stor del af de støttede arrangementer foregår på den officielle Nat i Naturen, som i år afholdes natten mellem den 2. og 3. september. Her inviterer Friluftsrådet i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsen, Det Danske Spejderkorps og Ungdomsringen samt en lang række lokale foreninger, kulturinstitutioner m.m. befolkningen til at komme ud og opleve en nat i naturen. Man kan deltage på egen hånd eller i et af de mange arrangementer i hele landet.

Læs mere på natinaturen.dk.

Flere eksempler på støttede projekter 

  • Watersport Østerbro har fået 30.000 kr. i tilskud til fire arrangementer, hvor man gratis kan prøve at stå på SUP-board og dyrke havsvømning i mørke.
  • NaturBornholm har fået 17.400 kr. i tilskud til to åbne arrangementer for børnefamilier med blandt andet naturformidling om flagermus, insekt-prøvesmagning og andre oplevelser.
  • Museum Salling har fået 24.800 kr. i tilskud til ti offentlige strandsafarier i mørket med ravjagt, affaldsindsamling og formidling af nattens dyreliv.
  • FDF Pandrup har fået 30.000 kr. i tilskud til otte åbne arrangementer med forskellige mørkeaktiviteter, for eksempel stjernekiggeri, vinterbadning, ravjagt og kanosejlads.
  • Fonden Harteværket har fået 26.000 kr. i tilskud til at afholde en 13 km lang mørkevandring med mad, fortællinger, naturformidling og sang ved Harteværket i Kolding.

 

 
Se alle de støttede projekter her 

Kilde Friluftsrådet.

Pressefoto Friluftsrådet