Vinterferien står for døren, men hvad skal du lave, når alt er corona-lukket? Her får du ti tips til vinter-aktiviteter ude i Nationalpark Skjoldungernes Land – for både børn og voksne. Det skriver Roskilde Kommune i en pressemeddelelse.
1. Kig på fjordens vinterfugle
Lige nu ligger der masser af fugle på fjorden. Prøv at se, hvor mange forskellige arter du kender i videoen ovenfor.
I løbet af efteråret har de ædt sig fede og her i kulden er det ren overlevelse. Gå derfor ikke så tæt på, at du skræmmer dem – de har brug for al deres energi til forårets ynglesæson, som venter lige om hjørnet.
Når Roskilde Fjord fryser til, samles fuglene ved våger i isen. Med en kikkert kan du holde øje og ofte se mange forskellige arter af ænder og andre fjordfugle samlet.
Ved vågerne kan du også være heldig at se havørnen, når den går på jagt. Det kan være ganske dramatisk – så tag varmt tøj på, kikkerten om halsen og find et godt sted med udsyn til en våge i isen.
2. Tænd bål
Udeliv kan være en rigtig kold fornøjelse, og derfor er et bål et dejligt supplement til en dag i sneen.
Du finder bålpladser mange steder i nationalparken. Med appen Nationalpark Skjoldungelandet kan du finde bålpladser og andre faciliteter i området. Du kan også finde et kort med bålpladser og faciliteter på nationalparkens hjemmeside.
3. Lyt til nattens lyde
Med et bål kan du blive ude helt indtil mørket falder på, og nattens dyreliv vågner. Tag fx ud til en shelterplads i nationalparken, få gang i ilden og vent til solen går ned. Lyt efter de nataktive dyr.
Hvis du er heldig, kan du fx høre natuglen tude. I januar og februar er det parringstid for rævene. Du kan derfor også være heldig at høre bjæf og skingre skrig – det er hanræven, som viser sig frem.
4. Se troldænder male månen sort
Her om vinteren er troldanden en af de mest almindelige fugle i Roskilde Fjord. Om dagen samler de små sorte ænder sig i store, tætte flokke, der hviler på søerne i området.
Den vigtigste rasteplads er Store Kattinge Sø, der ligger lige syd for fjorden. Her kan der ligge op til 20.000 troldænder i en flok. Hele dagen svømmer de omkring og laver ikke så meget. Men en time efter solnedgang letter hele flokken og trækker i samlet trop fra søen ud på fjorden for at søge føde.
Stil dig på vejen mellem fjorden og søen ved solnedgang og vent – så kan du opleve suset fra titusindvis af vinger, som maler månen sort.
5. Snit i pinde
Pinde kan du forvandle til mange ting – brænde, sværd, tryllestave. Men de er især gode at snitte i.
Tag ud i nationalparken, fx i Boserup Skov eller Bidstrup Skovene og saml lidt pinde fra skovbunden.
Find snittekniven frem eller tag pindene med hjem i varmen. Måske kan du forvandle pinden til en skovtrold? En ske? Eller en praktisk smørrekniv?
6. Kør dig varm på Istidsruten
Hvis du synes, at vinteren er lang og kold, så tænk på istiden. Omkring 100.000 år med en temperatur, der svingede et godt stykke under nutidens temperaturer.
Af flere omgange skød gletsjere ind over landet, og det område, hvor nationalparken ligger i dag, var i flere perioder begravet under et lag is, som kunne være flere hundrede meter tykt. Tænk på det – træk så i vinterfrakken og kør en tur ud på Istidsruten.
Istidsruten er en cykelrute, som går gennem nationalparken og videre rundt på Vestsjælland. Ruten går gennem landskaber, som blev skabt under istiden, og på skilte får du fortællingerne om gletsjere, is og smeltevand – og om de mennesker, der senere bosatte sig i området.
7. Gå et eventyr
Henover sommeren har nationalparken i samarbejde med Lejre Kommune og Roskilde Kommune fået udviklet en række eventyr, som kan opleves på egen hånd ude i naturen via appen ”Natureventyr”.
Eventyrene er målrettet de 3-8 årige og deres voksne, og de udspiller sig ude i naturen langs en kort rute. I appen kan du se, hvor ruterne begynder, og i takt med at du går ruten, vil kapitlerne låse sig op.
I appen ”Tidslommen” er der netop udgivet et istids-eventyr, som du kan høre langs en rute i Bidstrup Skovene. Eventyret handler om mammutten Max og pigen Tundra, og er målrettet de 5-10 årige. I appen kan du se ruten og høre første kapitel af eventyret. Eventyret er en del af Istidsruten, som er støttet af Nordea-fonden.
8. Gæt dyrespor i sneen
Tag en tur i skoven – eller et andet sted udendørs – og se på dyrespor i sneen. Kan du se, hvem der har gået, kravlet, løbet og hoppet i sneen?
Tag billeder af de spor, du finder. Hjemme i varmen kan du nærstudere sporene og finde mere viden om, hvem der har sat sporet. Der findes mange gode oversigter, fx her: naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturen-netop-nu/vinter/dyrespor
9. Tag på vintervandretur
Dufte, lyde og alting forandrer sig i naturen, når årstiden skifter – og især når sneen lægger sig som en dyne over landskabet. En vintervandretur kan derfor være en spændende variation til de ture, du måske går i den varmere del af året.
Tag en tur på Skjoldungestien. Ruten er i alt 40 kilometer lang, men du kan gå kortere etaper. Ruten går mellem Roskilde og Hvalsø, blandt andet igennem Gl. Lejre, Boserup Skov og Bidstrup Skovene.
Langs ruten finder du tre togstationer, og derved kan turen planlægges fra en station til den næste, hvorfra toget kan tage dig tilbage. Find ruten på nationalparkens hjemmeside eller i appen ”Nationalpark Skjoldungelandet”.
Du kan også vove dig ud på ski langs Skjoldungestien eller fx i Boserup Skov eller i Bidstrup Skovene.
10. Lav is-kunst og is-lysestager
Tag en spand eller lignende og fyld vand i. Pynt med frugtfarve, krymmel, plastikdyr eller hvad du ellers har liggende. Tag en snor, bind enderne sammen og læg den ene halvdel ned i vandet. Sæt din spand uden for natten over.
Når vandet er frosset til is, kan du forsigtigt banke din iskunst ud af spanden. Hæng kunstværket op fx på terrassen eller i et træ i haven.
Du kan også hælde vand i en ballon og sætte den uden for. Når du næste dag fjerner ballonen, har du en hul iskugle. Sæt et fyrfadslys ind i iskuglen – og vupti! Nu har du din helt egen vinter-lysestage.
Fakta: God tur til alle
Der er mange mennesker i naturen i denne tid, hvor corona-epidemien har lukket mange indendørs tilbud. Derfor er det vigtigt, at vi alle tager hensyn til hinanden, lodsejere og ikke mindst naturen.
Tag affaldet med hjem, hold dig til vej og sti i private skove og i det åbne land, og undgå at du eller din hund skræmmer fuglene.
På nationalparkens hjemmeside kan du finde gode råd og regler til turen ud i det fri.