På kun tre uger har politiet uddelt flere end 1.600 klip for brug af håndholdt mobil mv. bag rattet. I en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension siger 27 % af bilisterne mellem 18 og 35 år, at det er acceptabelt at være uopmærksom, når man kører bil (tal på klip pr politikreds sidst i pressemeddelelsen).

Foto: RsFT

De fleste danskere ved godt, at det er risikabelt at være uopmærksom i trafikken. Men alligevel tager politiet hver uge bilister, der bruger deres mobil håndholdt, mens de kører bil.

Den 10. september i år blev sanktionen skærpet, så det foruden en bøde på 1.500 kroner nu også koster et klip i kørekortet og 500 til Offerfonden at bruge håndholdt mobil m.v. bag rattet. Nu viser nye tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, at politiet på tre uger har uddelt 1.651 klip til trafikanterne for denne forseelse.

– Det er bekymrende, at vi stadig møder så mange trafikanter, der har deres fokus rettet mod mobilen i stedet for trafikken. Vi fortsætter kontrollerne, og vi er overbeviste om, at de mange uddelte klip også har en præventiv virkning, så folk nu begynder at ændre deres mobilvaner i trafikken, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Brug for holdningsændring
I de næste uger gennemfører Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og landets kommuner en landsdækkende kampagne mod uopmærksomhed i trafikken. Som forberedelse til kampagnen “Læg mobilen – så er du lægger” har Epinion spurgte 1.500 bilister, om de synes, at det er acceptabelt eller uacceptabelt at man fx taler i håndholdt mobil, indstiller GPS, læser sms’er, finder ting frem etc., mens man kører bil. Altså er uopmærksom bag rattet.

83 % af bilisterne siger, at det ikke er acceptabelt. Men der er stadig 14 % af bilisterne, der synes, at det er acceptabelt, viser undersøgelsen. Værst ser det ud blandt de yngste bilister mellem 18 og 35 år, hvor 27 % siger, at det det er acceptabelt, at folk taler i håndholdt mobil, indstiller GPS, læser sms´er, finder ting frem etc., mens de kører bil i trafikken.

– De fleste bilister er heldigvis enige i, at uopmærksomhed og bilkørsel slet ikke hører sammen. Men det er overraskende, at så mange synes, at det er i orden at rode med mobilen, taste på sin GPS eller lede efter ting, når man kører bil, for man udsætter sig selv og andre for en stor risiko, når man er uopmærksom, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Kampagnen “Læg mobilen – så er du lægger” vil bl.a. motivere flere til at droppe den håndholdte mobil, når de kører bil. Kampagnen opfordrer også passagerne til at sige fra, hvis man kører med en bilist, der tjekker sin håndholdte mobil. Målet er at gøre det lige så socialt uacceptabelt at være uopmærksom bag rattet som det er at køre spritkørsel.

– Hvis trafikken skal blive mere sikker, så er det vigtigt, at vi bliver bedre til at blande os. Virksomheder, chefer, kollegaer, venner og familie bør i højere grad sige fra, hvis de oplever en bilist være uopmærksom bag rattet. Det gavner os alle, hvis vi får flere til at lægge mobilen væk, når de kører i trafikken, siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør i Forsikring & Pension.

Fakta:
Så mange klip har politiet uddelt pga. håndholdt brug af elektronisk udstyr bag rattet fra den 10. september til og med den 1. oktober (kilde: Rigspolitiets Nationale Færdselscenter):

Nordjylland: 96
Østjylland: 231
Midt- og Vestjylland: 141
Sydøstjylland: 252
Syd- og Sønderjylland: 136
Fyn: 100
Sydsjælland og Lolland-Falster: 55
Midt- og Vestsjælland: 77
Nordsjælland: 75
Københavns Vestegn: 143
København: 335
Bornholm: 10
I alt: 1.651