KristenDemokraterne har sluttet sig til det borgerligt-liberale valgforbund, der oprindeligt blev dannet af Venstre og Konservative – og hvor de Radikale sluttede sig til midt i august. Dermed står de borgerlige midterpartier nu samlet til at udfordre Socialdemokraternes dominans i Roskilde Byråd.

Det er en styrket borgerlig-liberal alliance, der nu indgår i et fælles teknisk valgforbund op til kommunalvalget i november. Allerede sidste år indgik Venstre og Det Konservative Folkeparti et fælles valgforbund og åbnede for muligheden for en udvidelse, når kommunalvalget nærmede sig. I midten af august sluttede Det Radikale

Venstre sig til den borgerlige center-akse, og nu er KristenDemokraterne også blevet en del af valgforbundet.

– Vi er et borgerligt midterparti, så et valgforbund med Konservative, Radikale og Venstre er helt naturligt, og det giver os samarbejdspartnere, som vi deler mange værdier med, siger KristenDemokraternes spidskandidat i Roskilde, John Haugegaard.

Flere nuancer i byrådsarbejdet
Det valgtekniske samarbejde mellem de fire partier har til formål at undgå stemmespild og forøge antallet af borgerlige og liberale mandater i byrådet. Samtidig ønsker det politiske firkløver at øge antallet af pladser i interne og eksterne udvalg og bestyrelser, der fordeles mellem partierne i konstitueringen efter byrådsvalget.

De fire partier har ikke indlagt nogen politiske bindinger i valgforbundet, men har et fælles ønske om at bryde socialdemokratiets dominans i det politiske arbejde.

– Ligesom de tre andre partier kan vi sagtens samarbejde med Socialdemokratiet om mange ting. Men vi ser gerne, at magtdominansen brydes, og at Roskilde ledes af et mere samarbejdende folkestyre med større respekt for det enkelte menneske og flere nuancer i de politiske løsninger, siger John Haugegaard.

Teknisk samarbejde kan gøre en forskel
Der er næppe mange vælgere, der interesserer sig for det tekniske i valg-matematikken. Men selvom Socialdemokraterne fik under halvdelen af stemmerne ved sidste valg, så fik de over halvdelen af mandaterne og dermed absolut flertal.

– Fra radikal side ser vi gerne, at der anvendes en anden matematisk model end den d’Hondtske, der har været anvendt i over 100 år. Den har tendens til at være til fordel for de store partier. Men ved at indgå dette tekniske samarbejde med tre andre partier håber vi, at vi kan bidrage til et mere korrekt spejl af vælgernes kryds på valgdagen, siger Jeppe Trolle fra de Radikale.

– I Venstre hilser vi KristenDemokraterne hjerteligt velkommen i valgforbundet. Vi er et firkløver af partier, der kærer sig om det enkelte menneskes muligheder i livet og sund økonomi som fundament for en stabil udvikling af kommunen, siger gruppeformand Jette Tjørnelund.

Fælles værdier
Hos Konservative er der også glæde over, at endnu et parti slutter sig til det borgerlige valgforbund.

– Der skal være styr på økonomien. Borgerne skal tilbydes flere frie valg. Klima og miljø står højt på dagsordenen. Og vi skal fra samfundets side holde hånden under de svageste i samfundet. Det er eksempler på gode, klassiske værdier, vi er fælles om. Så selvom der er fokus på et teknisk samarbejde, er der mange emner, vi kan arbejde sammen om politisk, siger den konservative gruppeformand Lars Lindskov.

Fra venstre gruppeformand Lars Lindskov fra Konservative, herefter den konservative vælgerforeningsformand Klaus Aare Bang, KristenDemokraternes formand Martin Riis Ottosen-Støtt og spidskandidat John Haugegaard. Nummer fem fra venstre er den radikale vælgerforeningsformand Karin Horsted Berg og Jeppe Trolle. Nummer to fra højre Venstres gruppeformand Jette Tjørnelund og yderst til højre formand for Venstres Kommuneforening Poul Fejer Christiansen. Pressefoto.