Pressefoto

Nu kan du via et virtuelt kort gå ad en ny 65 kilometer lang vandrerute mellem Roskilde Fjord og Øresund. Et vigtigt skridt i arbejdet med bedre adgang til naturen, siger Friluftsrådet.

65 kilometer på gåben mellem Frederikssund ved Roskilde Fjord og Bellevue Strand ved Øresund. Ad en rute udarbejdet på et digitalt kort komplet med info om overnatningsmuligheder, seværdigheder, toiletter, indkøb og spise- og badesteder undervejs.

Dét er resultatet af flere års frivilligt foreningsarbejde, der nu er blevet til vandreruten Fra Fjord til Sund.

Ruten følger eksisterende veje og stier fra Frederikssund gennem Sillebro Ådal og landsbyen Vinge til Buresø, hvorfra den følger stisystemet i Mølleådalen forbi blandt andet Bastrup Sø, Farum Sø og Furesøen til Dyrehaven og videre ud til Øresund.

Ruten er derfor ikke en ny sti, den er heller ikke udstyret med fysisk afmærkning i form af skilte undervejs, men den har noget andet, som man som vandrer har brug for: Et kort over ruten inklusiv markering af faciliteter undervejs.

Kortet er digitalt, stillet til rådighed af GeoInfo, og ligesom de fleste navigationsapps GPS-baseret, sådan at man kan se, hvor man selv er på ruten. Arbejdsgruppen bag den nye rute har derudover plottet punkter og beliggenhed ind om alt fra toiletter og indkøbsmuligheder til gode steder at bade og spise.

Behov for gode stier og ruter

Vandring i naturen er specielt efter et år med mere eller mindre Corona-nedlukning af samfundet populært som aldrig før. Formand for foreningen bag etableringen af stien, Gunnar Brüsch, er derfor stolt af at kunne præsentere Fjord til Sund-ruten for vandreglade danskere og turister.

“Vi fik idéen for otte år siden, men det er kun blevet endnu mere aktuelt med en ny vandrerute. Især en, der ikke følger kyster eller åer, som mange stier i Danmark gør, men går på tværs af landet. Der er flere ruter i Mølleådalen, men der manglede en forbindelse videre til Frederikssund,” siger Gunnar Brusch.

Friluftsrådet, som via Udlodningsmidler til Friluftsliv har støttet udviklingen af den digitale rute med 25.000 kroner, bakker op om formålet med projektet: At skabe en forbindelse mellem Naturpark Mølleåen og Roskilde Fjord.

“Sammenhængende stiforløb på tværs af kommunegrænserne er en mangelvare, som vi rigtig gerne ser flere af, for alle skal have adgang til naturen og opleve, hvad friluftsliv og natur kan gøre for os. Det kræver blandt andet en rekreativ infrastruktur af høj kvalitet, altså flere gode stier og ruter, som binder forskellige områder sammen, så man kan komme rundt i naturen. Samtidig skal det være veludbygget, sådan at alle brugergrupper kan være med. Fjord til Sund-stien er et godt og vigtigt skridt mod det mål,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Find ruten og det virtuelle kort her.