Ikke alle unge har let ved at få foden ind på arbejdsmarkedet eller gennemføre en uddannelse. Det er nogle af de problematikker, en ny ungestrategi i Roskilde Kommune skal tage hånd om, så alle unge får de bedste forudsætninger for et godt liv.

Næsten alle unge skal i 2025 være i uddannelse eller job og flere skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Sådan lyder visionen i Roskilde Kommunes nye ungestrategi, Alle unge godt på vej i livet, der netop er vedtaget af Skole- og Børneudvalget, Beskæftigelses- og Socialudvalget og Kultur- og Idrætsudvalget.

– Vi er ambitiøse, og vores målsætninger afspejler vores ambitioner for de unge. Vi vil det bedste for de unge, og vi vil det så hurtigt som muligt. Vores to mål skal således indfries i 2025 – fem år før de nationale mål på området, siger borgmester Tomas Breddam.

Med den nye ungestrategi er det målet, at andelen af 15-24-årige uden tilknytning til hverken uddannelse eller arbejdsmarked skal være halveret i 2025, så det maks. er 3,5 % af de unge. Målet er også, at 90 % af alle unge i Roskilde Kommune i 2025 skal have gennemført en ungdomsuddannelse som 25-årige. I 2018 var det 88,4 % af de 25-årige, der havde gennemført en ungdomsuddannelse.

Der er ca. 11.500 unge fra 15 til 25 år i Roskilde Kommune, og størstedelen af dem finder selv deres vej ind i voksenlivet, tager en uddannelse og træder ind på arbejdsmarkedet. Men for nogle unge er det at tage en uddannelse eller at finde et job svært – og derfor skal der være god hjælp.

– For nogle unge er det at starte på en ungdomsuddannelse et meget stort skridt og noget, der kan være helt uoverkommeligt. Måske har nogle unge dårlige erfaringer med at gå i skole, og andre igen trives generelt ikke. Vi ønsker med den nye ungestrategi at støtte de unge, som har brug for en ekstra håndsrækning til at finde netop deres vej til uddannelse og et godt og meningsfuldt voksenliv, siger formand for Skole- og Børneudvalget Jette Henning.

De unge med på råd

Strategien er blevet til med input fra unge i målgruppen og Ungebyrådet:

– De unge har en stor del af æren for udviklingen af ungestrategien og har været med på råd lige fra start til slut, forklarer borgmester Tomas Breddam.

Strategien skal skabe fælles engagement og tiltag på tværs af kommune, uddannelsesinstitutioner, virksomheder og foreninger, der sikrer de unges trivsel, både gennem deltagelse i meningsfulde fællesskaber i fritids- og foreningslivet og gennem uddannelses- og jobmuligheder, der er tilpasset den enkeltes motivation og kompetencer.

– Vi har i Roskilde Kommune et stort potentiale for at lykkes med vores ambitioner. Som uddannelsesby har vi mange forskellige uddannelsesmuligheder til de unge, og så har vi et stærkt og mangfoldigt erhvervsliv, hvor de unge har mulighed for at få foden indenfor på arbejdsmarkedet, både i praktikforløb, fritidsjobs eller ansættelse efter endt uddannelse, forklarer formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget Bent Jørgensen.

– Endelig har vi et rigt kultur- og foreningsliv, hvor de unge kan engagere sig i fællesskaber og skabe indhold og mening i deres liv. Vi ved fra de unge selv, at de fællesskaber, som de finder der har rigtig stor betydning, siger formand for Kultur- og Idrætsudvalget Claus Larsen.

Foto: Jesper Thode Larsen, Dit Roskilde