Det over 120 år gamle hus på Algade 31 har siden 2018 været drevet og udviklet af Roskilde Bibliotekerne, der har skabt et sted, hvor børn kan eksperimentere med kunst, kultur og kreativitet. Nu går næste fase i gang, og med tilskud fra Realdania og Lokale og Anlægsfonden samt Roskilde Kommune bliver det nu muligt at skabe endnu mere inkluderende rammer, fyldt med gamle og nye historier og kreative udfoldelsesmuligheder.

Foto ABW

I nedlukningsperioden, mens der bygges, kan børn og familier deltage i en række pop up aktiviteter rundt omkring på de lokale børnebiblioteker og i byrummet.

Kreativt hus for børn – Algade 31 skal renoveres og lukker derfor midlertidigt ned fra 10. oktober 2022 og forventes at genåbne i sommeren 2023. Formålet er at skabe endnu bedre og mere tidssvarende rammer til glæde for børn – primært i alderen 4-10 år og uanset fysisk formåen.

Formand for Kultur- og Idrætsudvalget, Mogens Hallager, siger:

“Siden indvielsen af Kreativt hus for børn i 2018 har børn, familier og institutioner fra Roskilde Kommune haft et fantastisk rum for kreativ udfoldelse og aktiviteter, der skaber sammenhold på tværs af alder og baggrund med kunst og kultur som omdrejningspunkt. Det glæder mig, at vi nu sætter gang i næste fase af husets udvikling, så endnu flere børn og familier kan få glæde af dette unikke fællesskabende rum.”

Henriette Dybdal, leder af Børn og Familier på Roskilde Bibliotekerne, der står for den daglige drift af Kreativt hus for børn, siger:

“Kreativt hus for børn skal være et sted, hvor børn føler sig velkomne og får en oplevelse af at kunne finde deres ‘eget’ sted. Uanset om børnene, der kommer i huset, er særligt sårbare, motorisk eller kognitivt udfordrede eller bare introverte, skal der være plads til dem. Takket være Realdania, Lokale og anlægsfonden samt Roskilde Kommune har vi nu fået mulighed for at realisere visionen om at skabe endnu bedre rammer til børnenes kreative udfoldelse. Vi glæder os meget til at kunne byde indenfor i bedre rammer forventeligt i sommeren 2023.”

Den nye indretning udformes universelt, så alle, uanset fysisk formåen, har mulighed for at indtage og blive en del af hele det fantastiske børneunivers, som den tidligere forvalterbolig kommer til at rumme. Målsætningen om inklusion rummer ligeledes et ønske om at skabe et tilbud og mødested til dem, der ikke normalvis søger mod kunst- og kulturaktiviteter.

Arkitektonisk vision med respekt for de historiske rammer
JAJA Architects står for den ny indretning af den gamle klosterforvalterbolig. Visionen er at udfolde husets skjulte fortællinger i børnehøjde.

Kathrin Susanna Gimmel fra JAJA Architects siger:

“En lagdeling af husets funktioner skal sikre en intuitiv og let genkendelig rejse og brug af huset fra man kommer til man går og samtidig være med til at skabe rum til forskellighed og plads til både at larme og være mange sammen og til ro og enerum, hvis man har brug for det. Den gamle forvalterbolig har et hengemt kim, et potentiale, vi mener kan sætte gang i børns – såvel som voksnes – fantasi. Indretningen er inspireret af husets oprindelige brug af rummene. For eksempel genskabes salonen, spisestuen og et børneværelse.”

Ulla Pilgaard fra Erik arkitekterne siger:

“Det er en fornøjelse at arbejde med renovering af denne smukke bygning, som er opført 1901 som et godt gedigent byggeri, oprindeligt forvalterboligen til klosteret. Udgangspunktet i renoveringen er at bibeholde de bevaringsværdige arkitektoniske elementer huset rummer og tilpasse tilføjelser i videst muligt omfang til husets arkitektur og tidsalder. Renoveringen tager hensyn til dagens krav til funktioner og tilgængelighed, og jeg mener, vi er nået frem til en god løsning med at få funktion og æstetik til at gå op i en højere enhed.”

Kilde.