Danmark er ved at genåbne, og for restauranterne landet over betyder det, at de nu igen kan slå dørene op for gæster. Hos Herthadalen i Lejre, der lever af selskaber, er udsigten til en drift som de kender den dog forsat lang. Restauranten har derfor måtte omlægge deres drift i trit med de gældende restriktioner, og åbner nu med nye åbningstider i foråret, med samme velkendte koncept.

Fokus på restaurantdrivning

I Nationalparken Skjoldungernes land har Herthadalen siden 1788 og frem til i dag huset mange mindeværdige arrangementer året rundt. De mange selskaber der normalt fylder Herthadalen med liv og lys har dog været sat på pause siden landet blev ramt af corona-krisen, og selvom Danmark nu er i gang med at genåbne, så gør forsamlingsforbuddet sig stadig gældende frem til midt juni. Arrangementer bliver fortsat udskudt, og årets selskaber ligger nu sammenkomprimeret i en periode henover sensommeren. For Herthadalen betyder det, at selvom de nu kan slå dørene op, så vender de langt fra tilbage til den driftsform de kender.

”Vi er jo, i modsætning til mange andre restauranter, primært et selskabssted. Omkring 80% af vores omsætning kommer fra selskaber, og kun de resterende 20 % kommer fra restauranten. Derfor genåbner Herthadalen heller ikke på helt almindelig vis,” fortæller Ida Vig Panvil, kommunikationsansvarlig for Herthadalen.

Hos Herthadalen er genåbningen, hvor glædelig den end er, en udfordring der kræver en anden berøring med drift og logistik, end restauranten er vant til. Som noget nyt kommer stedet til at fokusere mere på restaurantdrivning til forår/sommer frem for selskaber, og det betyder også, at Herthadalen kommer til at genåbne med nye åbningstider hen over foråret, frem til juni hvor deres faste sommerrestaurant åbner.

Nye former – samme manifest
Det kommer ikke som nogen overraskelse for restauranten, at den daglige gang må blive anderledes end den plejer, når de igen åbner op, og hos Herthadalen har de da også brugt nedlukningen på at gå i tænkeboks.

”Vores manifest i skovkøkkenet har altid været ”Mennesker og Måltider” og det er det stadig. Det vi er allerbedst til, er at skabe oplevelser, der kredser om en kærlighed til kvalitet og lokalområdets råvarer, og som dyrker den nærhed der er i at dele måltider mennesker imellem. Vi har brugt de sidste 4-5 måneder på at re-tænke over, hvordan vi kan styrke konceptet, og vi har finpudset og tilpasset forårsrestauranten med det udgangspunkt,” fortæller Ida Vig Panvil.

Selvom restauranten reelt kun havde 5 dage til at forberede sig, da genåbningen pludselig blev udvidet fra kun at gælde udeservering til også at gælde indeservering, så har Herthadalen altså brugt de sidste par måneder på at udvikle deres forårsrestaurant, så den er klar til fortsat at byde gæsterne ind i det univers de kender og elsker. Når Herthadalen nu åbner deres forårsrestaurant, sker det med en skøn forårsmenu der samler gæsterne over lokalområdets historie og sjæl, og menuen byder blandt andet på urokse fra Sagnlandet, årets første rabarber, spæde forårsspirer, og alt godt fra Herthadalens egen grøntsagsmark.

Omkring juni måned åbner Herthadalen for deres faste sommerrestaurant med frokost på terrassen alle ugens dage, og indtil da vil Herthadalen hele foråret have udvidede åbningstider. Allerede nu kan man booke bord til både frokost fra kl. 12 lørdag og søndag, og aften fra kl. 17 fredag og lørdag i de natursmukke omgivelser.

Pressefoto