En kæmpe forskel

Sundhedsstyrelsen har hejst det grønne flag, og Plastik- og Brystkirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital kan tilbyde patienter mikrokirurgisk rekonstruktion. Det vil blandt andre kvinder, der har været igennem en behandling for brystkræft, kunne drage nytte af.

Ifølge ledende overlæge Volker Schmidt kan mikrokirurgi gøre en kæmpe forskel for blandt andet kvinder, der har fået fjernet hele brystet under behandlingen for kræft. Huden, hvor brystet har været, vil ikke kunne klare en plastikkirurgisk rekonstruktion med silikone implantat efter strålebehandling.

Med mikrokirurgi vil det til gengæld kunne lade sig gøre at skabe et nyt bryst med et stykke af kvindes maveskind fra området under navlen. Dette stykke hud hedder i mikrokirurgi en lap.

For at vævet kan fungere som nyt bryst, tager kirurgen et stykke subkutan væv, hovedsagtligt løst bindevæv og fedtvæv, samt hud, der indeholder blodkar. De bliver forbundet med blodkar i det område, hvor brystet skal være.

– Det er nogle meget komplicerede teknikker, vi bruger i mikrokirurgi, siger Volker Schmidt.

To år

Selve operationen foregår under mikroskop med specialfremstillede mikrokirurgisk instrumenter, der er mindre end normalt kirurgiske udstyr. For eksempel er den tråd, der bliver syet med, tyndere end et menneskehår.

Arbejdet med at få tilladelse til at tilbyde mikrokirurgisk behandling har taget to år.

– Jeg er rigtigt glad for, at vi kan komme i gang nu. Det er en lettelse, fordi det handler om at øge livskvaliteten for patienten, og det kan vi med mikrokirurgi, siger Volker Schmidt.

Specialet er også godt for udviklingen af Sjællands Universitetshospital i retning af et egentligt universitetshospital. Volker Schmidt siger, at mikrokirurgi er et højt specialiseret område, som et universitetshospital skal beherske.

Volker Schmidt har en fortid som specialeansvarlige overlæge på BG Trauma Center Ludwigshafen og kliniske forskningslektor på Heidelberg Universitet. Hans ambitioner for mikrokirurgi på Sjællands Universitetshospital er til at få øje på.

Førende i Danmark

Sjællands Universitet skal være førende inden for mikrokirurgi i Danmark, og det gælder også for forskningen inden for denne type kirurgi. Det tager cirka tre år for en speciallæge at uddanne sig til mikrokirurg og være i stand til at udføre en behandling på egen hånd.

Volker Schmidt er også ansat som kliniske forskningslektor på Københavns Universitet, som er relateret til Sjællands Universitetshospital.

– Forskning inden for mikrokirurgi har en stor betydning for vores patienter i Region Sjælland, siger Volker Schmidt.

Tilstrømningen af speciallæger, der vil specialisere sig inden for mikrokirurgi stiger. Og den udvikling begyndte kort tid efter, at Volker Schmidt trådte til som ledende overlæge i Roskilde i 2019.

Første mikrokirurgiske operation i Roskilde er planlagt til slutningen af maj 2022.

Kilde

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk