Roskilde Sports Petanque Club
Ollerupvej 10, Himmelev
4000 Roskilde
Tlf. 46 36 41 76 (formanden)
lit.hansen@bolignetmail.dk

kugle-placeringSpilledage
Tirsdag kl. 18.30
Onsdag kl. 10.00
Torsdag kl. 18.30
Lørdag kl. 10.00
Torsdag 09.30 i perioden 1/5 til 1/9 spiller RÆM (Roskilde Ældre Motion)

Gang i petanque
Petanquespillet var der vist ikke mange, der fik øjnene op for herhjemme før engang i 1970erne. Vi var sikkert en del, der under ferier i Frankrig og andre lande sydpå i parker og på pladser havde bemærket en lille gruppe modne herrer stå og kaste med kugler af metal. Nysgerrigheden rakte dog ofte ikke til at få spurgt ind til formålet med spillet. De ældre, lokale og særdeles koncentrerede mænd så heller ikke ud til at være glade for at blive forstyrret i deres spil.

Heldigvis var der nogen, der gik de lokale på klingen og fik taget det spændende spil hjem til os i Danmark. Og sikke dog et held, for petanque har fået mange tilhængere og spilles stort set overalt, hvor der kan støves en lille sand- eller grusbane op.

borgmesterkastSpillets historie
Den første viden, man har om et spil, der minder om petanque går nok 500 år tilbage, hvor søfolk og soldater fra flåden dengang spillede et spil, hvor de kastede med små kanonkugler. I løbet af de næste århundreder har spil med metalkugler udviklet sig til det, der i starten af 1900-tallet i Sydfrankrig menes at være blevet til petanque. Petanque er kun en af forskellige kuglespil, som på fransk hedder ”boules” og ganske enkelt betyder ”kugler”.

Spillet kan spilles af alle, unge som ældre, og også på lige fod af personer, som har udfordringer rent fysisk eller som på en eller måde er bevægelseshæmmede. At sporten kræver mere koncentration og præcision end hård fysisk udfoldelse og formåen har medvirket til at gøre sporten populær.

Kom til Himmelev og spil petanque
I Roskilde spilles der en masse petanque i Roskilde Sports Petanque Club. Der spilles på de specielt indrettede petanquebaner på idrætsanlægget i Himmelev overfor Himmelev Kulturcenter og Himmelev Skole. Foran fodboldbanen er der ideelle forhold på de mange petanquebaner for de mange medlemmer af petanqueklubben. Det er intet mindre end landets største petanque-anlæg, og det indbydende klubhus lige i nærheden af banerne hører til et af de hyggeligste.

festNår der er almindelig træning – for det er slet ikke så let at kontrollere de tre stålkugler og få dem tæt på ”grisen” (en lille trækugle) – eller når der er turneringer, bliver der af klubbens frivillige gjort et stort arbejde for at tiltrække interesserede og udbrede kendskabet til spillet. Reglerne er ikke så svære, men stemningen ved petanquebanen kan sagtens være høj, for når man er blevet bidt af spillet, går deltagerne selvfølgelig op i det med liv og sjæl.

Hygge og socialt
Netop fordi det er en sport, som giver både motion for krop og smilebåndet, er den blevet en stor del af hverdagen for mange unge og ældre. Og det drejer sig naturligvis ikke om at spille petanque hele tiden, når man mødes i klubben. Det sociale element er meget vigtigt, og der inviteres til mange forskellige arrangementer i klubben for medlemmerne og deres familier.

Hvis du skulle være blevet interesseret i at høre mere om Roskilde Sports Petanque Club og sporten, der dyrkes, er du velkommen til at ringe til dem eller komme et smut forbi Himmelev.


sølvpartner

Del på sociale medier