skt hans haveForeningen Sct. Hans Have
v/ Lars Goltermann Fenger
Havnevej 42
4000 Roskilde
Tlf. 21 69 16 14
[email protected]

Bliv medlem

Følg Sct. Hans Have på Facebook

En oase i Roskilde
Foreningen Sct. Hans Have kunne i sommeren 2014 genoplive det skønne område tæt ved fjorden og havnen i Roskilde. De besøgende er siden strømmet til haven, der holder åbent hver weekend kl. 13-17 og danner rammer om en række aktiviteter. Under de store træer dyrkes yoga, plænerne indbyder til kaffedrikning, og Kapellet fyldes med folk, når der afholdes koncerter og foredrag.

Haven er designet i samarbejde med Psykiatrisk Center Sct. Hans, som ejer området. Udover en enestående have-oplevelse byder stedet på en spændende historie.

skt hans have2Hospitalets historie
I bestyrelsen sidder bl.a. Karin Garde, der er tidligere overlæge på Sct. Hans Hospital og nuværende bestyrer af Sct. Hans museum. Du kan høre Karin fortælle om stedets historie.

Psykiatrien har heldigvis udviklet sig, siden Sct. Hans Hospital åbnede. Det var nogle skræmmende terapier, man dengang udsatte syge mennesker for. Men nutidens behandling har også forbedringspotentiale, ikke mindst hvad angår stressdiagnoser. Udvidelsen af Sct. Hans Hospitals østlige afdeling har medført, at der i vest-området stod flere smukke bygninger og faciliteter ubrugte hen. Foreningen Sct. Hans Have har sikret, at området i dag benyttes flittigt til motion og rekreative aktiviteter.

skt hans have3Mental sundhed i skønne omgivelser
Havens formål er afstresning og restituering. Visionen er at fremme den mentale sundhed og holdning, og værdigrundlaget bag projektet bygger på principperne om socialøkonomisk virksomhed og ansvar.

I samarbejde med Sct. Hans Hospital tilstræber foreningen at inkludere patienter på hospitalet i størst muligt omfang.

Inspiration fra Stockholm
Bag projektet står intiativtager Stine Goltermann og Lars Fenger, der i foråret 2013 begyndte at implementere ideen om at få liv i området omkring gartneriet og kapellet på Sct. Hans vest. I januar 2014 stiftedes foreningen Sct. Hans Have.

Initiativtagerne har bl.a. hentet inspiration fra Rosendahls Trädgård i Stockholm, et populært udflugtsmål for byens borgere. Svenskerne nyder den smukke have, henslængt på tæpper mellem de blomstrende æbletræer, eller ved de mange borde og stole fordelt i og omkring drivhusene. Maden er simpel men af høj kvalitet og økologisk.


sølvpartner