Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

100 år med Takt og Tone

15. september 2018 16:00

GTM-Gundsø Teater & Musik tilbyder en humoristisk og musikalsk cabaret om Emma Gad i anledning af 100-året for hendes kendte bog Takt og Tone med skuespiller og sanger Allan Høier. 

Emma Gad var en spændende dame, som mest er kendt for bogen Takt og Tone, men hun var meget andet. I 1886 debuterede Emma Gad som dramatiker på Det kgl. Teater, hvor hun skrev både skuespil og lystspil. I 1898 var hun medstifter af Kvindernes Handels- og Kontoristforening, den første fagforening for kvinder, to år efter kom HK.

Takt & Tone 100 år Foto Peter Nerenst Grafik Bo Hasle Buur og emmagad.dk.

Emma Gad arrangerede utallige udstillinger, bl. a. for at skaffe midler til at finansiere friskoleophold i Dansk Kunstflidsforening for Vestindiske, islandske og sønderjyske unge piger. Den største var uden sidestykke “Koloniudstillingen” som var placeret i Tivoli sommeren 1905. Den store succes var uden tvivl medvirkende til at Emma Gad fik Den kgl. Fortjenstmedalje i guld senere samme år.

Takt og Tone – Om Omgang med Mennesker er titlen på en bog udgivet af Emma Gad i 1918 hvor hun lærer borgerskabet, “hvordan vi omgås”. Hendes ofte gentagne pointe er, at når samværet foregår mellem hensynsfulde mennesker, er “takt og tone” ikke nødvendig. Det er de ligeglade, egoistiske eller direkte hensynsløse, der skaber behovet for en formel etikette.

De fleste vil på et tidspunkt støde ind i problemer vedrørende korrekt opførsel i hverdagens sociale møder, i private som arbejdsrelaterede sammenhænge. “Den Læser, som vil fornøje sig mest over disse forskrifter, er den, der om et par hundrede år finder denne bog på en støvet hylde i et bibliotek”, skrev Emma Gad selv i forordet.

Andre citater fra Takt og Tone: Man bør gøre sig klart, at de ældre til alle tider har syntes, at verden er gået tilbage siden deres ungdom. Tal ikke for meget om Deres helbred, selv om det er dårligt. Det keder folk usigeligt! Naturen har nu engang indrettet det sådan, at damer altid glemmer noget i selskab. I dag, hvor de første 100 år er forløbet, kommer der afgjort enkelte smil under læsningen af aflagte sæder og skikke.

Billetter kan købes på gtm.billetexpressen.dk eller på telefon 40 71 11 75. Efter forestillingen er der spisning.

Detaljer

Dato:
15. september 2018
Tidspunkt:
16:00

Sted

Jyllinge Skole
Planetvej 30 4040 Danmark + Google Map