De seneste årtiers globalisering har set en stigning i udlicitering af produktion til andre lande end Danmark hvor produktionen er billigere. Det skyldes dels høje lønninger i de vestlige lande og regulering i Danmark og andre vestlige lande, der simpelthen gør at det er billigere få dem produceret udenlands og fragte varerne.

Kan udlicitering af produktion stadig betale sig?
På det seneste er lønningerne dog også steget i Kina, Indien og øvrige lande der ellers har været ansvarlige for at producere mange af verdens varer. Arbejdere i disse lande er begyndt at stille større krav, ikke blot til løn, men også til arbejdsvilkår, arbejdstimer og ferie.

Denne udvikling, sammen med store fremskridt inden for automatisering af produktion og robotter har givet mulighed for at optimere produktion så den hos mange firmaer kan vende tilbage til de vestlige lande. Vi er nemlig på vej mod en digitaliseringstid hvor teknologi kan både spare tid og penge, og optimere sikkerheden på arbejdspladsen.

Hvad kan robotterne så?
Mange tror at robotter i produktionen kun kan betale sig ved større produktioner med ensformige opgaver. Det er dog ikke tilfældet, da robotterne har udviklet sig meget. Automatisering af produktion er blevet simpelt og lige til, selv for personale uden ingeniøruddannelse.

Robotter hos Universal Robots er såkaldte ”kollaborative robotter”, der nemt kan udføre de forskellige opgaver der kan opstå på en produktionsarbejdsplads. Disse kollaborative robotter arbejder hurtigere end mennesker og kan tilpasses alle opgaver lige fra emballering, kvalitetskontrol, mærkning og palletering.

Tidligere har der også været en idé om at robotterne kun kan fungere i produktioner med begrænsede sortimenter, da forskellige varer kræver forskellige opgaver. Dette er dog heller ikke længere en begrænsning med Cobots, der gør automatisering af produktion nemt for alle virksomheder, store som små.

Personalet bliver uddannet i at styre robotterne så produktionen nemt kan tilpasses forskellige varer. Det er derfor ikke længere en begrænsning med små lagre og produktionskapaciteter. Virksomheder kan også frygte investeringen i robotter af budgetmæssige overvejelser. Idéen om at robotter er dyre og tager langt tid om at tjene sig selv ind hører fortiden til, da robotter i dag kommer i mange forskellige størrelser og kapaciteter.

Selv små produktioner af fødevarer eller andre produkter kan have gavn af at introducere robotter på arbejdspladsen, der kan tjene sig selv ind relativt hurtigt. Robotterne kan tilmed være med til at forbedre jobtilfredsheden og jobsikkerheden i det at de kan være med til at tage mange tunge løft for personalet.

Cobots gør automatisering af produktion nemt for alle virksomheder, store som små. PR-foto.