For at hjælpe fuglene, kan man sætte en redekasse op i sin have. Her kommer en guide fra Dyrenes Beskyttelse til, hvordan den bedste redekasse ser ud. Både den du selv laver og den du køber.

Foto: ABW

I løbet af foråret yngler de fleste fugle, så derfor er det oplagt at få sat redekasser op allerede nu, hvis man ønsker fugleunger i sin have. På denne måde er der god tid til at fuglene kan flytte ind og bygge deres reder. Det er dog muligt at sætte redekasser op hele året, da fuglene også sover i kasserne om vinteren.

”Mange fuglearter begynder forberedelserne til ynglesæsonen tidligt og både musvit og blåmejse kan f.eks. høres synge allerede nu i februar. Musvitterne bygger dog ikke rede og lægger æg før tidligst april. Så hvis man ønsker at fuglene bruger den redekasse man har sat op til yngel, så er det fint at sætte den op nu. Kasserne gør dog gavn hele året”, fortæller Michael Carlsen, biolog ved Dyrenes Beskyttelse.

Byg gerne din egen
For at en redekasse skal være god, er der flere ting man skal være opmærksomme på. Det er muligt at købe gode redekasser, man kan sætte op, men hvis man vil have den bedste kasse, er det en god ide at bygge den selv.

”Redekasser kan godt have tendens til at blive fugtige hvis der ikke kan komme nok luft ind. Dette fugtige miljø er godt for lopper og andre ydre parasitter og det giver ikke et super godt indeklima for fuglene. Derfor kan det være en fordel at bygge kasse selv, for den måde at skabe et luftigt miljø. I disse kasser lægges reden på et trådnet, hvilket giver mere ventilation omkring reden. Bunden af fuglekassen skråner, således at alt, hvad der falder gennem trådnettet, forsvinder ud af kassen”, forklarer Michael.

Læs mere her og se hele guiden til, hvad du skal bruge.