Fredag eftermiddag, den 13. november, blev Brogaardens Trivselslegat uddelt til tre stolte dyrepasserelever fra dyrepasseruddannelsen på Vilvorde i Roskilde. Eleverne har indleveret deres afslutningsopgave til bedømmelse inden for én af uddannelseslinjerne forsøgsdyr, zoo og hest. Eleverne afleverede den bedste opgave inden for deres område og fik ved legatuddelingen stor ros af dommerne for at præsentere konkrete forslag, der vil skabe mere trivsel hos heste og forsøgsdyr.

Brogaardens Trivselslegat er indstiftet for at fremme trivsel og velfærd hos dyr. Eleverne på Roskilde Tekniske Skole (Vilvorde) har haft mulighed for at indlevere deres afslutningsopgave til bedømmelse. Opgaverne er blevet vurderet af tre uafhængige ekspertkomitéer med specialister inden for områderne forsøgsdyr, zoo og hest.

Dyrevelfærd i fokus
Modtagerne af Brogaardens Trivselslegat har hver skrevet en afslutningsopgave, der forener teori og praksis, så deres tanker kan anvendes direkte til at forbedre dyrenes trivsel.

”Det kræver ansvarlighed at omgås dyr. Uanset om det er i fritiden eller i forbindelse med et arbejde. De tre dygtige dyrepasserelever har med deres opgaver sat en tyk streg under behovet for sundhed og trivsel hos dyr i zoologiske haver, hestehold og blandt forsøgsdyr”, forklarer Rolf Momberg-Jørgensen, der er medejer af Brogaarden, som leverer foder til kæledyr og heste over hele landet.

En fremtid som dyrepasser
Det var ikke uden stolthed, at Susanne Jørgensen, Ida Leirviks og Ann-Sofie Odgaard, der alle har gået på Vilvorde i Roskilde, modtog legatet. Ann-Sofie Odgaard bor i Gentofte og håber på en fremtid som hestemanager i en konkurrencestald, på en rideskole eller et stutteri. Hendes afslutningsopgave fokuserede også på, hvad man kan gøre, hvis heste ikke er glade, når de skal i konkurrence. Hvis hesten eksempelvis pisker med halen eller har mulen i vejret.

”Årsagerne kan fx være, at hesten er fodret forkert, så den ikke har ressourcer til at deltage i en konkurrence”, fortæller Ann-Sofie. Ligesom de andre legatmodtagere, får hun 10.000 kr. for arbejdet med hendes afslutningsopgave.

Målet er sunde og glade dyr
Der er ofte fokus på de akademiske faggrupper – især dyrlægerne – inden for de tre områder. ”Vi mærker tydeligt, at der i disse år for alvor bliver sat fokus på dyrevelfærd og sundhed hos dyr – både blandt privatpersoner, i erhvervslivet og på uddannelsesinstitutionerne.

”Dyrepassereleverne har den daglige omgang med dyrene. Derfor er det utrolig glædeligt, at eleverne har prioriteret dyrevelfærd som et tema i afslutningsopgaven”, uddyber Rolf Momberg-Jørgensen. Han håber, at legatmodtagernes syn på dyrevelfærd med tiden vil sprede sig til alle, der arbejder enten professionelt med dyr eller har dyr på hobbyplan.

Fra venstre Ann-Sofie Odgaard (prismodtager), Susanne Jørgensen (prismodtager), Torben Rafn (uddannelsesansvarlig ved Roskilde Tekniske Skole og stand-in for prismodtageren Ida Leirviks) og Rolf Momberg (medejer af Brogaarden). Pressefoto.