Sundhedsstyrelsen har genopslået en pulje, hvor frivillige foreninger og organisationer kan søge penge til aflastende aktiviteter, der skal tilgodese pårørende til mennesker med demens i forbindelse med coronaepidemien. Det oplyses i en pressemeddelse.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

Den aktuelle situation med ny coronavirus betyder, at svækkede ældre er i øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19. De manglende muligheder for at få aflastning påvirker samtidig de pårørende, som i mange tilfælde har løftet flere opgaver og oplevet et ekstra psykisk pres med bekymringer og manglende støtte.

”Rollen som pårørende til et menneske med demens kan være både psykisk og fysisk belastende, og den aktuelle situation har været usædvanlig svær for mange. Det gælder både for pårørende, der bor hjemme med en ægtefælle med demens, og som har lagt hverdagen om for at forebygge smitte med ny coronavirus. Det gælder også for pårørende til ældre i plejeboliger, der har fået begrænset deres mulighed for besøg og daglig omsorg,” fortæller Kristian Gribskov fra Sundhedsstyrelsen.

Puljen giver frivillige foreninger og organisationer mulighed for at søge om penge til at lave sociale og fysiske aktiviteter for mennesker med demens. Men puljen åbner også op for aktiviteter, hvor de pårørende kan deltage sammen med deres nærtstående med demens eller sammen med andre pårørende.

Aktiviteterne skal gennemføres inden for de gældende sundhedsfaglige retningslinjer for, hvordan man forebygger smitte hos personer med ny coronavirus, herunder personer med øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb. Der er afsat ca. 20 millioner kroner til genopslaget af puljen, og der er ansøgningsfrist 21. september 2020.

Læs mere om puljen og materiale til ansøgning på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: Tilskud til aktiviteter til pårørende, der passer en borger med demens – genopslag