I Kildemosen i Viby kan man opleve hele 6 arter af flagermus – Brunflagermus, Dværgflagermus, Langøret flagermus, Skimmelflagermus, Sydflagermus og Vandflagermus. Torsdag den 3. september kl. 21-22.30 er der mulighed for at møde flagermusene i mosen.
Foto: Vandflagermus. Kilde: Naturhistorisk Museum
Det er Roskilde Kommune, der arrangerer en guidet tur med Helle Johannesson, som er formidler fra Danmarks Naturfredningsforening, Roskilde. Selv om flagermus faktisk godt kan se med øjnene, har de også udviklet evnen til at ekkolokalisere. Ved konstant at sende højfrekvente lyde ud i mørket, lytter flagermusen sig frem til sin mad. Flagermusenes høje hyl sender nemlig ekko tilbage, når de rammer noget. Og flagermusen er ekspert i at høre, om lydenes ekko kommer fra noget spiseligt.

Flagermusene ekkolokaliserer faktisk på samme måde som hvaler. Og i nattens mulm og mørke kan de jage deres bytte i fred.

Hvordan finder man så ud af, hvilke flagermus, der er i Kildemosen, når de kun er aktive i mørket? Det gør man ved at bruge en detektor, der kan måle flagermusenes skrig. For hver flagermuseart skriger på sin egen frekvens, og på den måde kan man skelne dem fra hinanden.

Vandflagermusen er en af de mest almindelig arter flagermus, og den regner vi med at møde på turen. Vandflagermusen jager lavt over vand, og derfor er der gode muligheder for at få øje på den, hvis du fx ser ud over en sø eller et vandløb.

På turen den 3. september har kommunen lånt nogle detektorer, som vi deles om, så alle – så vidt muligt – kan prøve af fange lydene fra flagermusene.

Det er gratis at deltage på turen, men man skal reservere en billet på Billetto.dk, da der er et begrænset antal pladser.

Roskilde Kommune arbejder på at styrke biodiversiteten i Kildemosen blandt andet ved at lade græsset gro. Derfor ser parken i år anderledes ud, og man møder nye skilte der fortæller om tiltagene. Kommunen er med i foreningen Vild med vilje.

Læs pressemeddelsen her.