Nu er det igen muligt at besøge sine nærmeste på plejecentret, og besøget kan foregå både udendørs og i beboerens eget hjem. Det oplyser Roskilde Kommune i en pressemeddelse

Pressefoto: Roskilde Kommune

I skyggen under en parasol på plejecenter Bernadottegårdens terrasse sidder Kirsten Larssen. Hun har grebet muligheden for igen at besøge sin mor Tove, der er beboer på Bernadottegården. – Det er alle tiders. Det er det bedste, der er sket, og så er det sådan en god sommer nu, at du kan sidde udenfor og hygge, siger Kirsten Larssen.

For Morten Gjerskov, der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, har det også været en prioritet at få åbnet for besøg igen: – Det har været vigtigt for mig, at vi har fået åbnet op for besøg igen. Mange af vores ældre borgere har oplevet en stor ensomhed. Selvom vi har nogle rigtig dygtige medarbejdere, der har knoklet for at skabe gode forhold, så er det bare ikke det samme, hvis man ikke kan få besøg af sine nære. Det vigtigste for mig er, at vi har fået åbnet op, og at vi har fået gjort det på en måde, hvor alle medarbejdere, beboere og pårørende kan føle sig sikre, siger Morten Gjerskov.

En hård tid.
Kirsten Larssen plejer at besøge sin mor på Bernadottegården hver uge: – Jeg plejer at komme forbi med blade og osterejer til hende hver torsdag, men da der blev lukket ned, så gik der flere uger, hvor jeg ikke kunne se min mor. – Jeg tænkte meget på, hvordan hun havde det, og det var svært i starten, hvor vi slet ikke kunne få lov til at se hinanden, men det er selvfølgelig vigtigt, at vi passer på de ældre, siger Kirsten Larssen, hvis mor Tove lige er fyldt 88 år.

Formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov er helt enig i, at det har været en svær tid for både beboere og pårørende. – Det har været en utrolig lettelse for de ældre, at de igen kan få besøg. – Beboerne har fået god omsorg af vores personale, som har klaret det flot i den her tid, men det er altså noget særligt at kunne få sine kære på besøg, siger han.

Dedikerede medarbejdere og trygge forhold.
For Morten Gjerskov har det været meget vigtigt at sikre, at sikkerheden har været i orden for både de pårørende, for borgerne og for vores medarbejdere. – Jeg har oplevet, at medarbejderne har været utroligt dedikerede til det arbejde, som de laver. De skaber de bedst mulige vilkår for vores ældre borgere i kommunen. Jeg synes, vi kan klappe alle på skuldrene og sige, hvor er det bare godt gået. – Når hverdagen strammer til, og den ikke er, som den plejer at være, så har vi søgt løsninger og fundet ud af, hvordan vi skaber de bedste muligheder for de ældre, der selvfølgelig har været hårdt ramt af ikke at have fået de samme besøg, som de har været vant til, siger Morten Gjerskov.

Formanden for pårørenderådet på Bernadottegården, Karina Nielsen, har også kun ros til medarbejderne på Bernadottegården: – Jeg har følt mig lyttet til, og jeg er blevet holdt informeret hele vejen igennem, det har givet en rigtig stor tryghed, fortæller hun. Hun understreger dog at: – Selvom alle har gjort det bedste, som de kan, og at de har været så søde og hjælpsomme, som det overhovedet kan lade sig gøre, så har det en stor menneskelig konsekvens, når man ikke kan få lov til fysisk at se hinanden eller fysisk at røre ved hinanden – specielt for de beboere med demens, der ikke forstår, hvad der sker.

Tilbage på terrassen på Bernadottegården står en ting dog helt klart for Kirsten Larssen: – Det betyder rigtig meget, at jeg kan være sammen med min mor igen, som jeg er vant til.

Fakta.
Det er stadig vigtigt at have fokus på at undgå smittespredning af COVID-19 blandt vores ældre og sårbare borgere. Derfor er der fortsat nogle forholdsregler, som de besøgene skal være opmærksomme på både ved besøg inde og ude:

  •          Kom ikke hvis du er sløj
  •          Besøg må ikke forgå på fællesarealer
  •          Husk at holde min. 2 m afstand
  •          Højst to gæster pr. besøg
  •          Vask og sprit hænder – før og efter besøget
  •          Rør kun der, hvor det er nødvendigt
  •          …Og fortsæt endelig med at sende blomster, skrive breve og facetime med beboerne, selvom besøg nu igen er mulige.