En ny folder skal hjælpe vandrere på rette vej langs Skjoldungestien i Nationalpark Skjoldungernes Land. Det oplyser Roskilde Kommune i en pressemeddelse.

Skjoldungestien går blandt andet gennem Bidstrup Skovene, hvor en spang fører over Bøllesø. Fotograf: Kristoffer Juel Poulsen (PR-foto)

En ny folder om Skjoldungestien ligger nu tilgængelig rundt omkring på turistcentre, biblioteker og oplevelsessteder i Lejre Kommune, Roskilde Kommune og Frederikssund Kommune.

Du kan også se folderen her.

Folderen rummer blandt andet et detaljeret kort over Skjoldungestien, som er en af hovedpulsårerne i Nationalpark Skjoldungernes Land. Ruten går fra Roskilde station til Hvalsø station gennem Gl. Lejre, samt fra Osted til Gevninge. Langs ruten kan vandrere opleve nogle af de fineste natur- og kulturperler i nationalparken.

Find vej og faciliteter med ny folder.
Skjoldungestien er i alt cirka 46 kilometer. Turen fra Roskilde station til Hvalsø station er cirka 30 kilometer, og midt på ruten ligger Lejre station. Det betyder, at man nemt kan gå turen fra en station til den næste og tage toget tilbage.

Langs ruten findes også shelter- og teltpladser, der indbyder til overnatning. I den nye folder er informationerne om disse faciliteter opdateret.

Gennem de seneste år har nationalparken sammen med Naturstyrelsen, Lejre Kommune og Roskilde Kommune etableret nye faciliteter langs ruten, og blandt andet derfor har det været nødvendigt at opdatere folderen.

I den nye folder er desuden opfyldt et ønske fra Lejre Turistforening om også at vise alle de andre markerede stier, som en tur på Skjoldungestien kan kombineres med.

En rute gennem fortiden.
Skjoldungestien er mere end en vandrerute. Det er også en historisk rute, der går forbi nogle af de fortidsminder, der knytter den mytiske kongeslægt, Skjoldungerne, til området. Netop denne slægt af sagnkonger har givet navn til både vandreruten og nationalparken, og slægtens berømmelse rækker langt ud over landets grænser.

Det fortælles om de første sagnkonger, at de grundlagde Kongeriget Danmark og regerede landet fra Lejre. Denne historie kan du læse i folderen, fx når du står ved markeringen af de mægtige kongehaller i Gl. Lejre – for lige her vækkes sagnene til live på fineste vis.

Flere fortidsoplevelser i fremtiden.
Den nye folder er udgivet af Nationalpark Skjoldungernes Land i samarbejde med Lejre Kommune og Roskilde Kommune. I den kommende tid vil parterne arbejde videre med at vække sagnene til live i fortællinger langs stien.

Ønsket er, at vandrere får en god vandreoplevelse og samtidig også en indlevelse i de utallige historier, der knytter sig til de 46 kilometer vandrerute og viden om, hvordan de historier lever videre i os i dag.