Blaffernationen og Roskilde Kommune søger landsbyer i Roskilde Kommune, der vil være med i et forsøgsprojekt om at få flere til at køre sammen, blandt andet ved at etablere blafferstoppesteder. Det oplyser Roskilde Kommune i en meddelse.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk / Dit Roskilde

Bor du i den bedste landsby, hvor alle kender hinanden og gerne hjælper en nabo i nød, og kan I gå forrest i at vise andre, hvordan man kan køre sammen? Eller bor du i en landsby, hvor du gerne ville lære dine naboer bedre at kende, men ikke lige ved hvordan du skal gøre det?

I løbet af efteråret 2020 vil Blaffernationen og Roskilde Kommune etablere blafferstoppesteder i nogle landsbyer omkring Roskilde. Idéen er, at beboere i landsbyerne med fordel kan køre sammen ind til fx Roskilde. Ved at køre flere sammen i bilerne mindsker I trængslen på vejene, nedsætter udledningen af CO2 og giver samtidig rum til at møde hinanden.

Klimaforandringerne og den grønne omstilling kræver, at vi finder alternativer til at køre i hver sin bil. Trængslen ind og ud ad byerne vokser, ofte sidder der kun 1 person i hver bil, og den offentlige transport har svært ved at servicere landområderne.

Én løsning kunne være mere spontan samkørsel eller blafferi. Hvis vi er flere i bilerne, er der færre biler på vejene og så slipper vi for at sidde i kø hver morgen og i samme omgang skåner vi klimaet. Og hvis bussen ikke går så ofte, så kan vi køre sammen ind til byen og bare tage bussen hjem.

Men vigtigst af alt, så handler dette projekt om fællesskab, tillid, nysgerrighed og om landsbyer hvor vi hjælper hinanden. Når vi kører sammen lærer vi hinanden at kende, og det fører til nye venner og bekendtskaber i lokalområdet.

Hvis din landsby kunne være interesserede, så skriv til carsten@blaffernationen.dk om hvorfor det kunne være interessant for netop jeres landsby at deltage i projektet. Så finder vi i fællesskab ud af, hvordan vi kan køre sammen.

Her er nogle TV-indslag med inspiration omkring blafferi og spontan samkørsel – samt flere informationer om projektet.