Skole- og Børneudvalget i Roskilde Kommune har besluttet, at Ungebyrådet kan fortsætte i 2021. Det oplyser Roskilde Kommune i en pressemeddelse.

Pressefoto Roskilde Kommune

Siden 2019 har Roskilde Kommune haft et Ungebyråd, som er valgt blandt 8. – 9. klasses eleverne med to repræsentanter fra alle skoler. De unge byrødder har også haft et budget på 200.000 kr. i både 2019 og 2020. I første omgang har det været et forsøg, og nu har Skole- og Børneudvalget valgt at forlænge perioden med et år.

– På grund af corona har Ungebyrådet haft lidt vanskeligere vilkår og har måttet holde det sidste møde via nettet. Samtidig har mange af de unge sagt, at de er glade for det og synes det skal fortsætte næste år. Det vil vi gerne bakke op om i Skole- og Børneudvalget, siger udvalgets formand Jette Henning.  

De tre ungebyrådsmøder var planlagt i skoletiden i byrådssalen på rådhuset. Men det sidste måtte altså foregå via computer.

Ny måde at lære på.
Ungebyrådet har arbejdet med en række emner, som de selv har udvalgt, blandt andet i dialog med medlemmer af byrådet. Borgmesteren har fortalt om kommunens opgaver, og ungebyrådet har også via brætspillet “Kommunekassen”, der er udviklet af Roskilde Kommune, lært om kommunale budgetområder.

– Det har været en virkelig god oplevelse, og jeg synes det skal fortsætte. Det er et godt initiativ, og det er jeg sikker på at det er der også mange andre, der synes. Det er en ny måde at lære en masse på. Så stor ros til dem, der har fået ideen og gjort det muligt, siger Marie Rasmussen fra 9. klasse på Tjørnegårdskolen.

Skøjtebane succes.
Ungebyrådets medlemmer har arbejdet med emner, de selv har sat på dagsordenen. Her har en udendørs skøjtebane stået højt på ønskesedlen. Og på det seneste møde har medlemmerne kunnet dele den glædelige nyhed, at der nu er fundet penge til at opfylde ønsket den kommende vinter. Det er kommunens Udvalg for Vækst, Erhverv og Globalisering, der på baggrund af ungebyrådets forslag har bevilliget pengene.

Mødesteder er i det hele taget et stort ønske for de unge, som også har arbejdet med forslag om, hvordan biblioteket kan tiltrække flere unge. Blandt buddene er at tilbyde filmaftener og åbent hus for bands med koncerter efter lukketid, begge målrettet unge. Forslagene indgår i et høringssvar til bibliotekspolitikken, efter at de unge har holdt et særskilt møde med bibliotekerne.

Senest har ungebyrådet givet input til, hvordan kommunen bedst kommunikerer med de unge i forbindelse med genåbningen af skolerne for de ældste klasser. Det skete på et videomøde med borgmesteren i maj.

– Det er fedt at få indblik i, hvordan det er i Roskilde Kommune. Det er rigtig godt, at kommunen spørger unge til råds og får os til at hjælpe og bestemme noget. Jeg er glad for, at borgmesteren holdt et ekstra møde med os. Det er også godt, at byrådet har været ude og høre på os, siger Marie.

Faktaboks.
Formålet med forsøget med Ungebyrådet er, at de unge udvikler forståelse for lokaldemokratiet i Roskilde Kommune.
Målgruppen udvides nu fra 8.-9. klasse til også at omfatte 10. klasse og Ungdomsskolen.