Det er nu ekstraordinært muligt at søge tilskud til lokale samarbejder, som hjælper skoler, fritidsordninger og dagtilbud med at lave aktiviteter eller undervisning i det fri. Friluftsrådet har afsat to millioner kroner fra Udlodningsmidler til Friluftsliv, og fristerne for at søge om tilskud fra akutpuljen er d. 15. maj og 1. juni 2020. Det oplyser Friluftsrådet i en pressemeddelse

PR-Foto: Friluftsrådet

Aktiviteter og undervisning i det fri er en god måde at sikre fysisk afstand mellem børnene i daginstitutioner og skoler under COVID-19-pandemien. Det fremgår blandt andet af Sundhedsstyrelsens anbefalinger til de genåbnede skoler og institutioner.

Friluftsrådet har ekstraordinært besluttet at afsætte en pulje på to millioner kroner til lokale samarbejdsinitiativer, som hjælper lærere og pædagoger med at iværksætte udendørs aktiviteter og læring for børnene i den ekstraordinære situation.

Muligheder i en anderledes hverdag.
Friluftsrådet håber, at puljen kan hjælpe skoler, fritidsordninger og dagtilbud med at rykke aktiviteterne udendørs i samarbejde med lokale foreninger eller andre lokale aktører. Der er nemlig stort potentiale i at bruge friluftsliv og naturaktiviteter i undervisningen og i institutionernes hverdag, understreger Jan Ejlsted, direktør for Friluftsrådet.

“Aktiviteter i det fri mindsker risikoen for smittespredning, men der er også en lang række andre positive gevinster for børn og unge, for eksempel bedre læring, udvikling af sociale fællesskaber og bedre motorik. Vi håber derfor, at denne pulje kan være en hjælpende hånd for skoler, fritidsordninger og dagtilbud, så de kan skabe spændende og lærerige udendørs aktiviteter for børnene i denne særlige tid,” siger Jan Ejlsted, direktør for Friluftsrådet.

Han understreger, at det er håbet, at den aktuelle krisesituation kan være med til bane vejen for en anderledes hverdag i dagtilbud og skoler, hvor udeliv kommer til at spille en langt større rolle.

“Pandemien har ramt os alle i et eller andet omfang, men den har også fået os til at gentænke vores hverdag og tvunget os til at prøve nye, kreative løsninger for at få tingene til at hænge sammen. Vi ønsker med denne pulje at hjælpe de skoler og dagtilbud, som er udfordrede, men vi håber også, at nogle af tiltagene og de samarbejder, der bliver skabt, vil vare ved, når hverdagen bliver mere normal,” lyder det fra Jan Ejlsted.

Initiativer her og nu.
Lokale dagtilbud, skoler og fritidsordninger, der indgår samarbejde med foreninger eller andre lokale aktører, såsom naturskoler og ungdomsskoler, kan søge om tilskud på 5.000 til 50.000 kroner til initiativer, der kan gøre en forskel for børnenes udeliv her og nu. Det kan for eksempel være tilskud til udstyr, materialer eller faciliteter, som giver bedre mulighed for at rykke aktiviteter udendørs.

Ud over akutpuljen lancerer Friluftsrådet en ordinær pulje til projekter under fokusområdet børn og unge 1. juni 2020. Her vil det være muligt at søge om tilskud til både større udviklingsprojekter og lokale initiativer. Der vil være ansøgningsfrist for den ordinære pulje medio september 2020.

Friluftsrådet har allerede samlet inspiration til, hvordan dagtilbud og skoler kan få mere udeliv i hverdagen på www.groennespirer.dk og www.groenskole.dk.

Læs mere om puljen her.