5.335 flere har fundet vej til en idrætsforening i DGI Midt- og Vestsjælland, det er en stigning på 2,5 pct., viser medlemstal fra DGI. Landsdelen følger den landsdækkende tendens, hvor der nu er knap 1,7 millioner medlemmer i DGI’s foreninger. Det oplyses i en pressemeddelse fra DGI.

218.447 børn, unge, voksne og ældre spiller bold, snører kondiskoene og slår flik flak i en lokal idrætsforening, der er medlem af DGI Midt- og Vestsjælland. Det er en stigning på 2,5 pct., viser DGI’s medlemstal for 2019. ”Det er dejligt, at vi endnu en gang kan vise en fornuftig fremgang i antallet af både medlemsforeninger og idrætsaktive i vores landsdel. Lige nu er der vist ingen, der er i tvivl om, hvor meget vi savner at mødes i de her fantastiske fællesskaber,” siger Bruno L. Hansen, der er formand for DGI Midt- og Vestsjælland.

Antallet af medlemsforeninger er steget med 10 nye foreninger. Det betyder, at landsdelen med sine 792 idrætsforeninger er den landsdel i DGI, der har flest medlemsforeninger.

E-Sports i Bramming, DGI. Foto Palle Peter Skov

Idræt hele livet.
Når man ser på væksten i idrætsaktive i landsdelen, skyldes det en jævn vækst i alle aldersgrupper. Særligt blandt de 19 til 24-årige med 4,76 pct. og + 60 år med 4,88 pct. ”Tænk, at vi har idrætsforeninger i Danmark, der kan appellere til alle aldre, hele livet. Vi vil gerne have endnu flere med, der skal have oplevelsen af at være en del af et sundt og udviklende fællesskab. Især de unge, der har alt for store udfordringer med især den mentale sundhed. Det arbejder vi allerede målrettet på med en række projekter bl.a. på den københavnske vestegn,” siger Bruno L. Hansen.

Den store blandt de små.
Idrætsgrene som gymnastik, fodbold og svømning er stadig blandt danskernes favoritter. Fx har svømning en fremgang på 5,7 pct. i landsdelen. Den største medlemsfremgang skal dog findes hos esport, hvor der i 2019 var en vækst på 146,97 pct. i landsdelens medlemsforeninger svarende til 873 nye medlemmer.

Det kan Køge Nord E-sport nikke genkendende til. Foreningen blev etableret i 2019 med ønsket om at starte et fællesskab omkring computerspil med godt kammeratskab og fysisk nærvær og fik hurtigt knap 100 medlemmer. ”Vi er en forholdsvis ung medlemsforening, hvor gennemsnitsalderen ligger omkring de 12 år, og ca. 90 pct. af vores medlemmer er drenge. Selvom vores medlemmer er ret unge, så har de fleste af dem et par års erfaring online, når de dukker op hos os. Langt de fleste oplever en helt ny dimension i at spille fysisk sammen som hold, og i denne ”coronatid” savner mange af vores medlemmer det fysiske fællesskab oppe i lokalet,” siger Sune Hjorth Bach, der er formand for foreningen og fortsætter: ”Vi lægger i høj grad vægt på det fysiske fællesskab og DGI Esports etiske kodeks. For mange af vores medlemmer er fællesskabet i foreningen det vigtigste sociale fritidsfællesskab, hvor man møder sine venner og deler sin passion for computerspil.”

Lejre Kommune i bevægelse.
DGI Midt- og Vestsjælland dækker 17 kommuner fra Brøndby i øst til Kalundborg i vest. I Lejre Kommune, der er en Bevæg dig for livet-visionskommune, er der kommet flere nye medlemmer i idrætsforeningerne med en vækst på 6,6 pct. 

Fx har Osted Gymnastikforening oplevet en medlemsfremgang på 35,64 pct. i 2019. Det betyder, at der er 491 medlemmer i foreningen. Også selvom det ikke har været et mål i sig selv at blive flere. ”Vi har de seneste år lavet ”Familieidræt” hvert forår. Her kan hele familien for 100 kr. være aktiv sammen, når de fleste andre aktiviteter i foreningen er på pause. Der er mange kendte ansigter blandt deltagerne, men der kommer også rigtig mange nye, fordi det er en god måde at prøve foreningslivet af på. Vi gør meget ud af at byde alle velkommen, så man hurtigt føler sig som en del af fællesskabet. Det er også en god måde at spotte kommende trænere på, siger Marie Due Bisgaard, der er formand for foreningen.

Osted Gymnastikforening har andet end gymnastik på programmet. Det har også givet flere medlemmer.
”Især floorball har tiltrukket mange, der ellers ikke ville være blevet medlem af en gymnastikforening. Det har betydet ca. 100 nye medlemmer – børn, unge, kvinder og mænd. Vi har også et løbehold og et gåhold, hvor man faktisk slet ikke skal være medlem af foreningen for at være med. Så når det kommer til stykket, er vi faktisk endnu flere. Vi er et lokalsamfund, hvor der er stor lyst til at bidrage og være fælles om tingene. Vi har det sjovt, og det smitter”, siger Marie Due Bisgaard.