Der er meget få ting, som er ensartede og konforme i Roskildes kreative bydel, Musicon. Nu kan beboere, erhvervsdrivende og øvrige gæster glæde sig til et nyt kreativt parkeringshus med stærk arkitektur, stort fokus på genbrug af byggematerialer og gode rammer til parkour, basketball og andre rekreative formål. Det oplyser Roskilde Kommune i en pressemeddelse

Foto: ABW

Det lokale arkitektfirma Mangor & Nagel har sammen med entreprenørkoncernen MT Højgaard netop vundet opgaven med at opføre et parkeringshus i bydelen Musicon i Roskilde. Og helt i tråd med udviklingen af området i øvrigt bliver det et byggeri, hvor bæredygtighed og plads til sport og kreativitet er prioriteret højt. Allerede på afstand vil man fornemme, at her er en bygning, der kan mere end blot at rumme en masse parkerede biler.

En skulpturel trappe forbinder alle husets niveauer. Rå containere giver et markant udtryk og sammenhæng til andre dele af Musicon. Og ikke mindst inviterer bygningen til bevægelse og ophold i “Indskydelsen” – et ekstra lag, som bygges uden på p-husets sydlige del. Der arbejdes også med en “Street Cave” i stueniveau, hvor streetbikere og skatere vil sørge for, at det summer af liv. På toppen af “Indskydelsen” vil beboerne i de nærmeste boligbyggerier kunne dyrke grøntsager og krydderurter i taghaven.

En hyldest til hele Musicons DNA.
“Hovedidéen har været at skabe et enkelt og overskueligt parkeringshus, hvor ankomsten mod syd sætter en stemning i bevægelse og bidrager til at forstærke den indre forståelse af indskydelsen – det er hele Musicons DNA samlet på ét sted. Det udspiller sig i facaden som et styret, opløst, råt og uspoleret element, som giver en hel ny betydning til begrebet P-hus,” lyder det fra sagsarkitekt Lars Rath fra arkitektfirmaet Mangor & Nagel.

Den anerkendte tegnestue, som har en lokal afdeling få hundrede meter fra Musicon, har i forvejen sat et solidt aftryk på Musicon. Mangor & Nagel har tegnet de 92 ungdomsboliger i Noden, som stort set bliver nabo til det nye parkeringshus.

En bydel med plads til store visioner.
“Musicon er en bydel, hvor vi tænker ud af boksen. Her skaber Roskilde Kommune unikke løsninger sammen med både store udviklere og lokale ildsjæle. Som en del af Musicons nye kvarter, Indfaldet, får vi nu en visuelt indbydende løsning til parkering, samtidig med at bydelen får endnu flere attraktive rammer for leg, bevægelse og fællesskaber. Tilmed i en bygning, hvor vi både anvender dele fra tidligere byggerier i området og forbereder for genanvendelse i fremtiden ved at lade huset gå ind i en virtuel materialebank på Musicon,” siger borgmester Tomas Breddam.

Mens der bliver masser af metal og gang i den på den sydlige facade, bliver de tre øvrige facader beklædt med et transparent net af corténstål, som skal dækkes af slyng- og klatreplanter. På den måde bliver p-huset også en rolig og grøn kontrast til det industrielle udtryk, som præger flere andre dele af Musicon.

Selve byggeriet bliver også ‘grønt’. Der anvendes stål i konstruktionen, så p-huset kan skilles ad, og de enkelte dele kan genbruges. Desuden anvendes store mængder genindbygget beton frem for at fremstille nyt. Dermed bliver der også en stor CO2-besparelse, idet der skal transporteres færre nye materialer til byggepladsen.