“Lån gratis en elcykel og drop bilen på pendlerturen”. Det koncept viderefører Roskilde Kommune nu for 7 år i træk – og hvert år har borgerne stået i kø for at hoppe på den sunde og grønne bølge.

“Vi har siden 2014 årligt udlånt 15 elcykler i 3 perioder á 3 måneder. Efter hvert udlån bliver elcyklisterne bedt om at svare på spørgsmål om deres oplevelser med elcyklen.

Resultaterne fra de mange udlån viser, at de har stor effekt på folks vaner.
I 2019 har 96 % af dem, der svarer, erstattet bilen med elcyklen i mere end 2 dage om ugen, ligesom 56 % oplever bedre sundhed.

Samtidig svarer 75 % af deltagerne, at de overvejer at købe en elcykel”, fortæller formand for Klima- og Miljøudvalget, Karim Friis Arfaoui. “Vi følger forsøget tæt i Klima- og Miljøudvalget og har netop besluttet at forlænge det. Ud over sundheden er der jo også er en klimavinkel på det her. Det handler om at spare CO2 på de kortere pendlerture og frigøre parkering i bymidten, så vi får færre biler, der kører rundt og leder efter pladser”, fortæller formanden.

Med elcyklerne håber Roskilde Kommune på at få flere af kommunens borgere til at vælge cyklen frem for bilen. Udlånet af elcyklerne skal give det sidste skub væk fra bilsædet og over på sadlen.

Fakta.
For at komme i betragtning til en elcykel skal borgerne opfylde følgende krav:
Bo i Roskilde Kommune
Have mindst 5 km til/fra arbejde eller uddannelse
Til daglig bruge bilen som primært transportmiddel
Have en indboforsikring der dækker elcykel (som låner står man selv for forsikringen af cyklen)
Fristen for tilmelding til alle 3 udlånsperioder er i år søndag den 26. januar.

Der er 3 udlånsperioder i 2020, hvor det er muligt at låne en af kommunens 15 elcykler.
Udlånsperiode: 2/3-22/5
Udlånsperiode: 1/6-21/8
Udlånsperiode: 31/8-20/11

Tilmelding sker efter først til mølle-princippet. Læs mere her.