Det seneste års arbejde hos rigtig mange Svogerslevborgere, politikere og kommunen er nået en milepæl. De mange idéer om byens udvikling er nu samlet i en plan, der sætter retningen for de kommende års udvikling. Plan- og Teknikudvalget sender planen videre til byrådet og foreslår en høring fra 20. december til 31. januar med et borgermøde den 16. januar.

“Vi har haft en meget spændende proces om Svogerslevs fremtid med et fantastisk stort engagement.
På det første borgermøde deltog 460 mennesker og herefter meldte 100 mennesker sig til en sparringsgruppe, hvor to møder med 50 deltagere er blevet afholdt.
Der er også holdt en lang række møder med interessenter og aktører i Svogerslev.
Alt det danner, sammen med en foranalyse, grundlag for den helhedsplan, vi nu skal diskutere”, fortæller borgmester Tomas Breddam.

Helhedsplanen er bygget op om et fremtidsbillede og fem udviklingsprincipper, der skal sætte rammer for udvikling og planlægning af byen på længere sigt.
Målet er, at videreudvikle Svogerslev til et helstøbt, attraktivt byområde med blandede boligformer, erhverv og nye private og offentlige funktioner. Det skal ske i tæt samarbejde med lokale borgere og interessenter.

Udgangspunket for helhedsplanen er, at der blandt Svogerslevs 4.321 indbyggere er en høj andel af ældre, men også mange børnefamilier.
Svogerlev er en boligby og består næsten udelukkende af parcelhuse og rækkehuse. Men i Svogerslev findes også både handelsliv, en god skole, et aktivt foreningsliv og arbejdspladser i erhvervsområdet og bymidten.

“Arbejdet, vi har været igennem, viser, at Svogerslev har et godt udgangspunkt, men også har potentiale for et løft.
Der ser ud til at være en tendens til, at de ældre bliver boende i parcelhusene, fordi der ikke er andre tilbud i byen. Det skal vi forsøge at finde løsninger på.
Svogerslev bymidte kan med de rigtige tiltag fungerer mere optimalt som centrum for byen.
Samtidig er vi helt enige om, at naturen og de grønne områder er byens helt store styrke. Her kan vi gøre mere for at gøre det nemmere at komme ud og opleve naturen.”, siger formand for Plan- og Teknikudvalget, Daniel Prehn.

Næste skridt i processen er en 6 ugers høringsperiode fra 20. december til 31. januar, inklusiv et borgermøde den 16. januar i Svogerslev. Efter indarbejdelse af høringssvar, kan helhedsplanen endeligt vedtages i Plan- og Teknikudvalget, Økonomiudvalget samt byrådet i marts 2020.

Fakta
Helhedsplanen indeholder fem udviklingsprincipper:

1. Styrk naturen i den grønne ring
Landskaberne omkring Svogerslev bruges allerede meget i dag, men kan i endnu højere grad styrkes, og flere rekreative oplevelser kan etableres og videreudvikles.

2. Fortæt og forskøn bymidten
Bymidten fremstår i dag nedslidt og usammenhængende, men er dog byens handelsmæssige samlingspunkt. Der er derfor potentiale i at forskønne bymidten og skabe flere byrum og mødesteder.

3. Aktiver “det grønne kryds” i byen
Svogerslev har i midten af byen et “grønt kryds”, der med flere stiforbindelser og (videre)udvikling af beplatning, mødesteder og funktioner i endnu højere grad kan samle byen og skabe nye forbindelser på tværs.

4. Understøt fællesskaber og udnyt faciliteter bedre
Nye idrætsvaner og forsamlingsbehov kalder på nye måder at mødes på. Eksisterende faciliteter i byen kan udnyttes bedre, og Lynghøjskolen har potentiale til i endnu højere grad at blive et kulturelt knudepunkt i byen.

5. Styrk trafik og mobilitet
Målet er at sikre større tryghed og tilgængelighed for alle typer af trafikanter. Dette kan gøres ved at styrke et samlet stinet i hele byen, der prioriterer det grønne kryds, og at trække naturen mere ind i byen. Det skaber en mere attraktiv by, som flere vil have lyst til at bosætte sig i.

En helhedsplan er et styringsredskab for Roskilde Kommune, der giver anledning til at “træde et skridt tilbage” og kigge samlet på et områdes udfordringer og potentialer. Det sker gennem analyse, inddragelse af borgere og dialog med interessenter.

Helhedsplanen kan ikke realiseres af Roskilde Kommune alene. Flere tiltag er afhængig af privat finansiering og projektudvikling.

Det er målet, at helhedsplanen både skal være et styringsredskab for Roskilde Kommune og et dialogværktøj. Helhedsplanen er således første skridt i en lang udviklingsproces, der over de næste 10-20 år kan gøre Svogerslev til en mere attraktiv og helstøbt by at bo og leve i.