I 2020 starter Roskilde Kommune et forsøg med at sortere og indsamle plast fra husholdningen til genanvendelse. Og de vil gerne have dig med på plastvognen, når de ruller afsted.
Plast er en af de vigtigste opfindelser i det 20. århundrede. Det er praktisk, holdbart og billigt, men det giver også store mængder affald, når vi ikke længere har brug for det.Ifølge Dansk Affaldsforening smider en husstand med 2 voksne og 2 børn i gennemsnit 50 kg plast ud i skraldespanden hvert år – og mængden er stigende. Omkring en tredjedel af den plast, der i dag bliver afleveret på genbrugspladsen, genanvendes som nye produkter. Når vi bliver bedre til at sortere plasten i husholdningen, har vi mulighed for at øge andelen, der bliver genanvendt.

Derfor skal vi selvfølgelig sortere plast fra husholdningen i Roskilde Kommune. Og vi har brug for din hjælp til at finde ud af, hvordan vi gør det bedst muligt.

Sammen kommer vi bedst fra start

Næste år starter vi en forsøgsordning for bl.a. at finde ud af, hvor meget plast vi kan indsamle til genanvendelse – og hvordan vi skal indsamle det.

Med forsøget kan vi løbende tilpasse vores kommunikation og håndtering af plasten med hjælp og praktisk erfaring fra de borgere, virksomheder og kommunale institutioner, der deltager i forsøget. Samtidig er vi så heldige at stå på skuldrene af andre kommuners erfaringer med plastsortering fra husholdningen.

På den måde kan vi sammen blive klogere på, hvordan vi kommer bedst fra start, når plastsorteringen bliver en fast del af Roskilde Kommunes affaldsordning. Det forventer vi, at den gør i 2021.

Hvad betyder alt det her for mig som borger?

Som borger hjælper du først og fremmest dig selv og Roskilde Kommune med at nedsætte det CO2-aftryk, vores høje, fælles plastforbrug kaster af sig. Samtidig får vi et realistisk billede af, hvor meget plast vi bruger. Sidst giver det mere plads i din beholder til restaffald at få plasten frasorteret.

I øjeblikket dækker afsætningsprisen dog ikke omkostningerne for at behandle og genanvende plasten. Derfor må du forvente en mindre stigning i det årlige affaldsgebyr. For de borgere, der bor i parcelhus med egne beholdere, svarer det til godt 300 kroner om året. Hvis du deler beholdere med dine naboer, vil det blive noget mindre.

Vi forventer, at opstarten på plastsortering vil koste ca. 20 millioner kr. i anlægsudgifter. Derudover forventes den årlige drift at koste ca. 4,5 millioner kr.

Men med i prisen får vi ikke blot en bedre affaldsordning. Med et øget fokus på plastsortering er vi også med til at flytte holdninger. At plast ikke blot er affald, men kan være en værdifuld ressource, hvis vi sorterer og behandler det rigtigt.

Tak for din indsats og grønne vilje. Og tak for at hjælpe med at gøre Roskilde Kommune endnu mere bæredygtig.