Verisure skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om selvtægt:

Sommerferie er højsæson for indbrud, men det er ikke alle, der er rejst væk, når indbrudstyven er på besøg. I en ny undersøgelse lavet af Norstat for alarmselskabet Verisure siger næsten 43 procent af danskerne, at de er klar til at begå selvtægt, hvis de oplever indbrud i deres hjem.

Et indbrud er en ubehagelig overraskelse at komme hjem til, dog er det oftest endnu mere ubehageligt, hvis tyven sniger sig ind, mens man er hjemme. Men meget tyder på, at indbrudstyvene kan forvente at møde modstand, hvis beboeren er hjemme.

Ifølge en ny undersøgelse, som Norstat har lavet for alarmselskabet Verisure, er danskerne nemlig klar til at gribe til handling, hvis de står ansigt til ansigt med indbrudstyven. 56 procent af danskerne er enige eller meget enige i, at det er i orden at udøve selvtægt, hvis man oplever indbrud i sit hjem. Samtidig svarer 43 procent, at de sandsynligvis ville gøre det.

Hver tredje mener, at det er OK at slå eller sparke indbrudstyven

Der er dog en hårfin grænse for, hvornår selvtægt er lovligt, og hvornår man begår en ulovlig handling. Her siger loven nemlig, at det kun må ske i selvforsvar.

34 procent af danskerne siger i undersøgelsen, at de mener, at det er i orden at slå eller sparke indbrudstyven, og 19 procent mener, at det er acceptabelt at slå indbrudstyven med en stump genstand som for eksempel et baseballbat eller en kost.

Ved årsskiftet blev det lovligt for personer over 18 år at have en peberspray i hjemmet, og det er et flertal af danskerne villige til at benytte sig af ifølge undersøgelsen. Hele 59 procent mener, at det er acceptabelt at bruge peberspray mod en indbrudstyv i deres hjem.

Men det er ikke lovligt, medmindre tyven angriber og pebersprayen bliver brugt som selvforsvar:

“Betingelserne for lovligt nødværge skal være opfyldt, for at du lovligt må bruge peberspray. Det betyder, at brugen af peberspray i den konkrete situation skal være nødvendig for at afværge et angreb på dig eller en anden person. Du må derfor ikke bruge peberspray som straf eller hævn mod f.eks. en indbrudstyv,” står der på politiets hjemmeside.

Der er endnu ikke statistikker over hvor mange, der lovligt har købt en peberspray, men Toldstyrelsen og Københavns Politi har siden årsskiftet oplevet en stor stigning i antallet af konfiskerede ulovlige peberspray, der er købt over nettet eller i udlandet.

Forebyg indbruddet inden det sker

Hos alarmselskabet Verisure håndterer de indbrudsalarmer for knap 130.000 private danske hjem, og de har hver dag dialog med danskere, som har haft indbrud helt tæt på:

“Vi råder til, at man ikke griber til selvtægt, hvis man opdager en indbrudstyv i sit hjem. Man ved ikke, hvordan tyven vil reagere på en trussel eller fysisk interaktion – og så risikerer man hurtigt at overskride lovgivningen. Det bedste, man kan gøre, er at forebygge, at indbruddet sker,” siger Karina Birk, operationel direktør i Verisure.

Flere og flere danskere vælger at få installeret en overvåget indbrudsalarm for at sikre sig mod indbrud. Men ifølge Verisure halter vi stadig langt bagefter vores skandinaviske naboer:

“Vi har de seneste år oplevet, at flere og flere danskere vælger at få en overvåget indbrudsalarm. Vi er dog stadig godt bagefter både nordmændene og svenskerne, som har langt flere alarmer per indbygger sammenlignet med os herhjemme. Vi kan se, at der foregår væsentlig færre indbrud i de to lande, og forhåbentlig ser vi snart det samme ske her i Danmark,” siger Karina Birk.

Danmark har de seneste år ligget helt i toppen i Europa som det land, hvor der er allerflest indbrud i boliger per indbygger.