I Roskilde er forventningerne til antallet af nye borgere i de kommende år store, og derfor bygges der på livet løs fra Jyllinge i nord til Viby i Syd.

Foto: Roskilde Kommune

Jyllinge, Vindinge, Gundsømagle, Store Valby, Roskilde, Viby S.

I Roskilde Kommune vælter nye boligområder frem – senest har kommunens Plan og Teknikudvalg godkendt 48 nye familieboliger i Vindinge, muligheden for at bygge endnu flere boliger ved halområdet i Jyllinge, ved Kildegården i Roskilde og mellem Store Valby og Ågerup. Der er nye boliger på vej i hele kommunen – og ikke uden grund.

Kommunen forventer nemlig i årene frem mod 2022 at vokse med omkring 800 nye borgere årligt. I øjeblikket bliver der bygget omkring 700 nye boliger i Roskilde Kommune om året – og det er planen, at denne udvikling skal fortsætte de kommende år.

– Vi har i Roskilde Kommune en ambitiøs boligpolitik, og med den i hånden er vi i gang med at udvikle, så vi får skabt plads til flere nye Roskilde-borgere. Vi vil have en blandet boligmasse i de her nye boligområder, som er på vej i vores kommune, så der både er boliger til unge, børnefamilier og dem, hvor børnene er fløjet fra reden, siger borgmester Joy Mogensen.

Roskilde skal være en by, hvor studerende og lønmodtagere bor dør om dør med direktøren, efterlønsmodtageren, iværksætteren og den jobsøgende.

De nye boliger, der bygges i kommunen, er derfor en blanding af både ejerboliger, lejeboliger, seniorboliger og ungdomsboliger.

– Blandede boligområder er en fordel for alle. Derfor skal vi også have gode og billige boliger, som alle kan betale i forskellige dele af Roskilde. Desuden har vi brug for et ‘løft’ i nogle af de store bebyggelser, så de bliver mere attraktive at flytte til end nu, siger formand for Plan og Teknikudvalget Tomas Breddam.

Det er tydeligt i kommunens nye boligpolitik, at der er et politisk ønske om, at fornyelsen af de udsatte boligområder skal ske med forståelse for de lokale styrker og potentialer – både dem, der findes i områdets fysiske kvaliteter, beliggenhed, omgivelser og natur, men også i det, der findes blandt beboerne, ildsjælene, i forenings- og kulturlivet. I Roskilde Kommune har vi ingen områder, der er klassificeret som ghetto, men kommunen har udsatte områder, der trænger til et løft. Områder, der med tiden er blevet mere nedslidte og utrygge, og som har sat gang i en spiral af gradvist dårligere omdømme.

Byrådet har afsat en pulje på 5 millioner kroner årligt til at gennemføre boligpolitikken. Arbejdet med boligpolitikken, boligudbygningsplan og udvikling af de eksisterende boligområder er forgået i tæt samarbejde med vigtige aktører i kommunen, herunder naturligvis især Boligselskabet Sjælland.