Professor (mso) Sune Haugbølle er med nye, hidtil tavse kilder i gang med at afdække koblinger mellem den danske og arabiske venstrefløj i 1960’erne og 1970’erne. Hans forskningsprojekt er netop blevet støttet med knap 6. mio. kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond.

»Det særlige ved projektet er, at vi ser mødet mellem venstreorienterede aktivister fra mange vinkler og bruger både arabiske og skandinaviske kilder, så vi kan belyse det fra begge sider,« fortæller professor (mso) Sune Haugbølle fra Roskilde Universitet.

Professor (mso) Sune Haugbølle. Arkivfoto/pressefoto af Uffe Weng.

Blekingegadebanden blev i 1970’erne og 1980’erne synonym med voldelig, revolutionær venstrefløjsaktivisme og kaster stadig den dag i dag mørke skygger over politisk aktivisme på venstrefløjen. Blekingegadebanden er, sammen med organisationer som Bader-Meinhof og de Røde Brigader, rigt og grundigt beskrevet i både litteratur, film og forskning.

Sagen om de mange voldelige og ekstremistiske venstrefløjsaktivister skabte et stigma, der sidenhen fik mange til at gå meget stille med dørene om deres fortid. Desuden har mange følt sig skyldige på grund af deres tilhørsforhold, og derfor er der mange, der ikke bryder sig om at tale om det i dag, påpeger Sune Haugbølle:

»Det er gjort pinligt at have været engageret i den palæstinensiske sag dengang, men det er vigtigt og spændende, at nogen nu tør tale om det, så vi forstår, hvad der skete i denne del af vores historie,« siger Sune Haugbølle, hvis forskning også trækker tråde til i dag:

»Hvad er forbindelsen mellem politisk forandring i forskellige dele af verden, og hvornår er det kriminelt, som det fx er blevet for danske frivillige i Kurdistan? Hvad er forbindelsen mellem politisk forandring i forskellige dele af verden, og hvordan organiserer solidaritetsbevægelser sig? De spørgsmål er stadig relevante. Nu får vi mulighed for at rekonstruere den globale venstrefløj fra græsrødderne og op, og på en måde der giver stemme til begge sider i historien,« siger Sune Haugbølle.

Bevillingen fra Danmarks Frie Forskningsfond er givet til projektet ‘Entangled Histories of Palestine and the Global New Left 1967-1982’.