Amerikanske socialarbejdere står over for helt andre udfordringer, end vi kender til i Danmark, med hjemløshed, adoptioner og store forskelle mellem rig og fattig. Det rejste studerende fra socialrådgiveruddannelsen til USA for at lære mere om.

I starten af januar tog et hold studerende fra socialrådgiveruddannelsen på Campus Roskilde til Los Angeles. Målet var Whittier College, Department of Social Work, hvor de har nogle helt andre udfordringer, end dem, vi kender i Danmark – og nogle helt andre måder at gå til arbejdet på.

”Formålet med studieturen var blandt andet se nærmere på, hvordan de i USA laver socialt arbejde, hvordan skolesystemernes opbygning påvirker børn og unge, og hvordan de arbejder med adoption”, fortæller Vibeke Pichard, der er en af de studerende.

På turen besøgte de studerende blandt andet en række institutioner, der arbejder med socialt arbejde.
”Det første vi bed mærke i var, og det er måske ikke så overraskende, at langt flere tilbud og indsatser er privatiserede i USA, end vi kender til herhjemmefra”, fortæller Vibeke Pichard. ”Det offentlige er meget langt væk både i gadebilledet og i folks bevidsthed. Der er mere hjælp at hente i kirken end i det lokale county office”.

De studerende besøgte blandt andet Five Acres, som er en institution for anbragte børn. Her hørte de om, at USA i langt højere grad arbejder for at adoptere børnene væk end Danmark. ”Derfor holder de flere steder ”adoption faires”, hvor alle de adoptionsklare børn leger, mens mulige adoptivforældre kan komme og kigge på, mens de overvejer at modtage et nyt familiemedlem”, fortæller Vibeke Pichard.

Stor social ulighed.
Noget af det, de studerende mærkede allermest, er den store fattigdom, der findes i Los Angeles. USA er virkelig kontrasternes land. ”Det er særlig tydeligt i Hollywood, hvor nogle af klodens mest attråværdig og succesrige mennesker bor forbavsende tæt på et af de største hjemløsekvarterer. Lige ved de dyreste adresser ligger det berygtede Skid Row, der er en samling af gader og stræder, hvor hjemløse holder til og sover.”

På studieturen mødte danskerne en række socialarbejdere og studerende, der fortalte om deres arbejde, og de vilkår de arbejder under. ”Det er meget every man for himself. Er du for eksempel nogensinde blevet sagsøgt for noget, du har glemt på dit arbejde? Nej vel? Her i Danmark taler vi om arbejdspres og et stigende antal af sager i kommunerne, men vi kan ikke bare blive sagsøgt af en borger og miste vores licens til at arbejde”, fortæller Vibeke Pichard og fortsætter:

”Men det kan socialarbejderne i USA, og det har store konsekvenser. Det er en meget anderledes tilgang, og det gav virkelig stof til eftertanke at høre om det. Især når der flere gange har været talt om at indføre autorisation af socialrådgivere i Danmark”.De studerende på socialrådgiveruddannelsen, der var med på studieturen, er kommet hjem med både inspiration og masser at reflektere over.

”Det var specielt givende at høre om de amerikanske social workers tilgang til deres arbejde. Selvom det ikke altid er lige let for dem, og selvom der er mange problemer at tage fat på, så er de enormt engagerede. Det giver et perspektiv på, hvordan vi selv arbejder, men også hvor mange muligheder, der egentlig er i Danmark, og hvor værdifuldt vores sociale sikkerhedsnet er”, siger Vibeke Pichard.

Læs mere her.