Der foregår mange spændende ting i Roskilde. Man kan besøge byens berømte vikingemuseum, hvor man kan udforske vikingehistorien. Man kan tage et smut forbi Roskilde Domkirke, der er at finde på UNESCO’s verdensarvsliste, og hvor næsten alle danske konger og dronninger siden Margrethe 1.’s begravelse i 1413 er begravet.

Roskilde er i skrivende stund Danmarks tiende største by, og var Danmarks kongesæde i middelalderen indtil kongemagten rykkede til København i 1400-tallet.

Internationalt set er Roskilde nok bedst kendt for at lægge marker til en af de mest berømte og største musikfestivaler i verden – Roskilde Festival, der har fundet sted hvert år siden de glade hippie-dage i 1971. Igen i år går det løs (fra sidst i juli og en uge ind i juli). Hippierne fra 70erne er blevet voksne, men mange af dem kan stadig ses på festivalen blandt de yngre nytilkomne. Musik- og tøjstil har ændret sig i årenes løb, men en ting har ikke ændret sig; Roskilde Festival er et samlingspunkt for en stor gruppe mennesker, der skal kunne finde ud af at være sammen i en midlertidig teltby, som i halvanden uge hvert år er en af Danmarks mest befolkede ‘byer’. Med så mange mennesker samlet er det oplagt at festivalen tager vigtige emner op og spreder gode budskaber. Roskilde Festival er non-profit og hele overskuddet går til velgørenhed – fra miljøvenlige initiativer til organisationer som Læger Uden Grænser og Red Barnet.

Foto: Simon Caspersen (Author), Public Domain (License)

I de senere år har organisatorerne af Roskilde Festival været opmærksomme på at sætte flere kvindelige optrædende på plakaten. Det er også allerede reflekteret i første udmelding om årets lineup, hvor en del af de største og mest spændende navne netop er kvinder. Den amerikanske rapper, Cardi B prøver igen efter sin aflysning sidste år grundet graviditet. Danske MØ er på plakaten, såvel som den svenske popdronning Robyn, den franske elektro-pop-artist Christine and the Queens og den engelske R&B-sangerinde, Jorja Smith.

Udover festivaler og turistattraktioner er der naturligvis en dagligdag for de ca. 50.000 indbyggere i Roskilde. Blandt andet huser byen en gren af Zonta – en organisation af og for kvindelige iværksættere. Zonta Roskilde (siden 1987) er en underafdeling af Zonta International og består af en gruppe handlekraftige kvinder, alle med baggrund i lederstillinger eller selvstændige erhverv, der gennem Zonta arbejder for kvinderettigheder og bedre muligheder for kvinder i erhvervslivet. Det gør de med diverse aktiviteter, som virksomhedsbesøg, foredrag og velgørenhedsprojekter. Siden 2011 har Zonta hvert år afholdt et julemarked, hvor overskuddet går til en god sag med fokus på piger og kvinder. I følge deres hjemmeside indtjener Zonta omkring 30.000 kroner hver jul, som bliver doneret til et godt formål.

Et andet eksempel på Zontas aktiviteter er deres ‘taskeprojekt’ fra sidste år, hvor mere end 1500 tasker, blandt andet fra sangerinden Kirsten Siggaard, Grevinde Alexandra af Frederiksborg og skuespiller Sofie Lassen-Kahlke, blev doneret til en god sag. Denne indsamling gav et overskud på 74.000 kroner, der gik til kampen mod børneægteskaber i Niger via Zonta International og UNFPA (FN’s befolkningsfond).

Foto: Unknown (Author), Public Domain (License)

Vigtigheden af foreninger som Zonta må ikke undervurderes. I Danmark er det fristende at tage kvinders rettigheder for givet. Nutildags kan kvinder gå på arbejde, stemme til folketingsvalg, eller spille poker online på sites som Women’s Sunday Tournaments, men disse privilegier har ikke altid været tilgængelige for kvinder, og der er mange steder i verden, hvor dette stadig ikke er tilfældet.

Derfor er Zonta ikke kun et foretagende for folk bosat i Danmark, men det står også højt på dagsordenen at række ud til kvinder i andre lande, og opbygge og opretholde et fælleskab og samarbejde på tværs af landegrænser.

Det er ikke kun Roskilde Festival og Zonta, der kan byde på events med kvinder i fokus. For eksempel afholder Roskilde Bibliotek den 27. marts arrangementet, Booktalk: Om den kvindelige hovedrolle i krimien, der handler om hvordan kvinder portrætteres i krimi-genren, og der gives anbefalinger om krimier hvor kvinden er i centrum.