Når det nye råd fra januar skal være udsattes talerør til politikerne, er det ikke uden erfaring. Mange af dem har nemlig haft udsathed tæt inde på livet.

En samling af 10 Roskilde-borgere sidder snart klar til at rådgive politikerne om alt fra misbrugsbehandling til psykisk sygdom. Det nye udsatteråd er sammensat af repræsentanter for foreninger, der arbejder med udsatte til hverdag og borgere, der har mærket forskellige sociale udfordringer på egen krop. Alle har de én ting til fælles: De vil gerne bruge deres viden og erfaringer til at hjælpe andre:

– Jeg er meget tilfreds med, at rådets medlemmer er så blandet en forsamling. De har hver især områder med særlig viden og erfaring. Jeg vil også gerne takke de mange foreninger og borgere, der har bidraget med at få stablet det her på benene. Vi har fået mange gode input, og jeg ser frem til den videre dialog om de udfordringer, vi skal løse, siger Bent Jørgensen, formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget i Roskilde Kommune.

Blandt de foreninger, der er repræsenteret i rådet, er foreningen SIND, der er landsforening for psykisk sundhed og hjælper psykisk syge og deres pårørende. De hjemløses interesseorganisation, SAND, er en de anden forening, der er repræsenteret. Sammen med resten af det nye udsatteråd skal deres repræsentanter være talerør for udsatte borgere i kommunen. Arbejdet i rådet går f.eks. ud på skiftevis at være i dialog med politikerne og forskellige udsatte grupper.

Udsatte rådgiver politikerne.
Udsatterådet skal også være høringspart og rådgive byrådet i sager, der har betydning for udsatte. På den måde er de med på sidelinjen, når der skal træffes beslutninger om udsatte:  – Det er så vigtigt, at vi giver vores udsatte borgere et talerør, så de bliver hørt. Udover brugerne selv indgår de foreninger, der arbejder på området også i rådet, og det giver os som politikere mulighed for at se en problemstilling fra flere sider. Jeg venter mig meget af det kommende samarbejde, slutter Susanne Lysholm, næstformand i Beskæftigelses- og Socialudvalget.

FAKTA.
Udsatterådet består af 12 medlemmer, hvoraf fem er fra foreninger, fem er almindelige borgere og to er kommunale repræsentanter. Rådet har desuden fem suppleanter.

Rådets medlemmer. Foreningsmedlemmer: Leni Grundtvig Nielsen (SIND), Gitte Dueholm (Kafe Klaus), Poul Struve Nielsen (Hus Forbi), Carsten J. Larsen (Sand) og Elisabeth Riber Christensen (Netværk mod fattigdom).

Brugerrepræsentanter: Kent Verner Knudsen, Jørgen Berger Aafalk, Frederik Madsen, Sophie Zeeb og Danny Pedersen.

Rådets fem suppleanter er: Anne Bjerr Bräuner (Bedre psykiatri), Alexander Kuburovic, Fie Marie Bondesen (Dankbar), Ea Movang og Pia Mikkelsen (BOSJ).

Rådet skal dække områderne: Misbrugsbehandling, forebyggelse og sundhedsfremme, social- og psykiatriområdet, det boligsociale arbejde og beskæftigelsesområdet.
Medlemmerne er valgt for perioden 1. januar 2019 til 31. december 2021.