Den sidste Zebraby i kommunen bliver Gadstrup. Ideen med Zebrabyen er at give en saltvandsindsprøjtning til de lokale kræfter, som et område allerede har. Det sker i form af personer, der bliver sat på opgaven, og penge til at hjælpe initiativerne på vej. Nu er tanken at brede indsatsen ud til alle lokalsamfund.

Zebrabykonceptet er udviklet og har fungeret i Roskilde Kommune siden 2012. Der findes en politisk følgegruppe for Zebraby, og den har besluttet at foreslå Gadstrupområdet som Zebraby det kommende år. Følgegruppen mener også, at Gadstrup er det sidste bysamfund, der er relevant som Zebraby. Kommunens Plan- og Teknikudvalg har valgt at følge disse indstillinger.

Pressefoto Roskilde Kommune

“Vi har arbejdet med “Zebratanken” i en del år nu, og en række byer og kvarterer har haft glæde af det. Derfor synes vi i udvalget, at det er en god idé nu at sadle om og i stedet se på, hvordan vi kan arbejde bredere med en pulje, som alle landsbyråd og -laug i kommunen kan søge efter behov”, siger formand for Plan- og Teknikudvalget, Tomas Breddam.

Tanken er, at indsatsen fra 2020 omlægges til, at de mindre bysamfund får én person i kommunen, der hjælper dem på vej i systemet, og de samtidig kan søge penge til deres projekter fra en pulje. Den Politiske Følgegruppe for Zebraby får til opgave at prioritere ansøgningerne.

Zebrakonceptet har også i de foregående været afprøvet i belastede bydele. Både Æblehaven/Rønnebærparken og Dommervænget-området har været udpeget som Zebraby. Det har dog ikke været en udelt succes. Erfaringen er, at selvom der har været en betydelig involvering i projektperioden, er det vanskeligt at finde lokale, blivende kræfter, som kan bære Zebratanken videre efterfølgende.

Fakta.
Idéen om Zebraby handler om samskabelse. Zebra-tanken bygger på at finde og udnytte de ressourcer, der er til stede i lokalområdet, til at skabe nye, styrkede og blivende fællesskaber. Zebra har derfor som formål at understøtte og udvikle lokal identitet og lokal stolthed. I budget 2019 er der afsat 1,0 mio. kr. til anlægsprojekter i Zebrabyer.

Zebrabyer de foregående år
2011: Ørsted (en forløber for Zebraby)
2012-2014: Gundsømagle
2013-2015: Viby
2014-2016: Æblehaven/ Rønnebærparken
2017-2018: Dommervænget (svømmehalsområdet)
2017-2018: Ågerup-St.Valby-Gundsølille