Flere tusinde danskere kan få mere luft i hverdagen. Alt for mange danskere går rundt og mister pusten, og slår det måske hen med dårlig form eller alder. Men åndenød, hoste, pibende vejrtrækning i mere end 2 måneder kan være tegn på en kronisk lungesygdom.

Jo hurtigere man opdager en lungesygdom, jo mere kan man få ud af den luft, man har. På Lungedagen onsdag 21. november 2018 kan danskerne få et lungetjek, når Lungeforeningen i samarbejde med kommuner, regioner, apoteker, læger og frivillige afholder International Lungedag.

Foto: Lungeforeningen

I Danmark har op mod 600.000 danskere en kronisk lungesygdom, men alt for mange ved ikke, at de er syge. Udfordringen ved alle kroniske lungesygdomme, også de mere sjældne typer, er, at symptomerne kan virke harmløse, og man kan vænne sig til dem eller bortforklare dem med fx dårlig form eller alder.

– Det starter måske med, at man føler sig lidt forpustet, og med tiden mangler man luft til mere og mere. Eller hosten bliver skudt hen med “det går nok snart over”. Men symptomer som fx åndenød og hoste i mere end 2 måneder kan være tegn på en kronisk lungesygdom. Jo hurtigere man opdager en lungesygdom, jo hurtigere kan man bremse sygdommens udvikling med medicin, rygestop og træning. Det handler om at få mest muligt ud af den luft, man har, siger direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt.

Få et lungetjek på Lungedagen.
En lungefunktionsmåling kan give en indikation på, om man er syg, og kan hurtigt afsløre, om der er behov for et besøg hos lægen. Målingen foregår ved, at man puster i et apparat, der måler hvor meget og hvor hurtigt, man kan puste luft ud af lungerne.

På Lungedagen kan du få et lungetjek, når Lungeforeningen sammen med apoteker, hospitaler, læger, kommuner og frivillige i Lungeforeningen afholder arrangementer i hele landet. Mange steder tilbydes der også information om symptomer på kroniske lungesygdomme, tjek på inhalation eller en snak om røgfrihed, vejrtrækning, træning og mad. I landets Bilkaer kan du også lægge vejen forbi og få viden om lungerne.

På Lungeforeningens hjemmeside www.lunge.dk/lungedag findes tid og sted for alle aktiviteter på Lungedagen rundt om i hele landet.

FAKTA. Fakta om lungesygdomme hos børn og voksne.
De to hyppigste lungesygdomme i Danmark er astma og KOL.
Hvert år bidrager KOL til ca. 5.500 dødsfald.
Omkring 600.000 danskere lider af en kronisk lungesygdom.
Antallet af voksne med astma er tredoblet i de seneste 30 år.
Hvert 5. førskolebarn og hvert 10. skolebarn har astma.
Astma er den mest almindelige årsag til, at børn indlægges akut, og til at børn tager medicin.

Kilde: Lungeforeningen, www.lunge.dk

5 myter om rygestop.

Myte 1: Rygestoppet lykkes med viljestyrke og karakter.
Nej, op mod 30 procent bliver røgfri, hvis de får professionel hjælp og rygestopmedicin. Rygestop uden andre hjælpemidler end viljestyrke og motivation står kun for 4 procents succes.

Myte 2: Jeg tager på, hvis jeg stopper med at ryge.
Med en fornuftig planlægning, sund mad og et let øget motionsniveau er det ikke umuligt at holde vægten – også gennem dit rygestop.

Myte 3: Jeg kan sagtens klare kun at ryge ved festlige lejligheder.
For 9 ud af 10 ender det med fuldtidsrygning. Når kroppen først er blevet afhængig, så kan den ikke nøjes med at få tilført nikotin engang i mellem.

Myte 4: Jeg bliver umulig at omgås, hvis jeg ikke ryger.
Rygestop er forskellig fra person til person og fra gang til gang, og man kan ikke nødvendigvis vide, hvordan man reagerer ved næste stop. Rygestopmedicin hjælpe og dulme abstinenserne.

Myte 5: Det er for sent at stoppe efter mange års rygning.
Nej, det er aldrig for sent. Det øjeblik du er røgfri, stopper de ødelæggende processer, som tobakken har sat i gang. Lungerne bliver raske, men det begrænser skaderne.
Kilde: Lungeforeningen, www.lunge.dk

Test dig selv.
Bliver du nemt forpustet?
Har du en pibende eller hvæsende vejrtrækning?
Hoster du?
Oplever du symptomer fra lungerne i mere end 2 måneder, kan det være tegn på en kronisk lungesygdom. Få målt din lungefunktion til Lungedagen eller hos din læge.

Kilde: Lungeforeningen, www.lunge.dk.