Træerne bliver lige nu fjernet på den største af øerne i Himmelsøen. Det sker for at forbedre vilkårene for de fugle, som yngler på øen, og som ruger deres æg ud på jorden.

Rydningen sker kun på den største af de tre øer. Der fjernes ikke træer på de to mindre øer, da der der er registreret ynglende nattergale.

Alle træer og buske på øen fældes, og deres rødder bliver gravet op for at forhindre, at der kommer nye skud. Alt materialet vil blive samlet sammen og sejlet væk fra øen på pramme.

Himmelsøen benyttes af både rastende og ynglende fugle. Øerne ligger isoleret, og det er med til at øge fuglenes succes med at yngle, da de kan udruge deres æg uden at blive forstyrret af bl.a. ræve og mennesker.

Sidste år blev der lavet fugletællinger ved Himmelsøen. Der blev registreret 56 arter af rastende og ynglende fugle, hvoraf 11 var ynglende vadefugle.

Ved at fjerne træerne bliver vilkårene bedre for de jordrugende fugle, som f.eks. fjordterne, strandskade og sølvmåge, da det er fugle, som foretrækker lav vegetation og store åbne flader uden træer.

De rastende og ynglende fugle bliver forstyrret, hvis man kommer for tæt på øerne. Det er derfor ikke tilladt at færdes på øerne.