Ølladen i Herslev Bryghus’ skummede praktisk talt over, da flere end 100 kokke, politikere og fødevareproducenter fra nær og fjern mandag eftermiddag mødtes til lanceringen af den nystiftede fødevareklynge, En del af Herslev.

Stifterne af det nye partnerskab Mikkel Friis-Holm, Friis-Holm Chokolade, Tore Jørgensen, Herslev Bryghus og Carsten Hansen, Østagergård var både glade og stolte, da de sammen præsenterede En del af Herslev, et nyt stedbundent fødevare- og produktionsfællesskab, som næste år åbner et unikt oplevelsessted for mad og øl af høj kvalitet.

Fælles for virksomhederne i En del af Herslev er ønsket om et bæredygtigt fødevaresystem. Men der er også god forretning i kvalitet og fællesskab, kunne man høre fra prominente folk som bl.a. Adam Aamann og Trine Hahnemann, der begge samarbejder med de driftige folk i Herslev.

Pressefoto En del af Herslev

Fællesskab giver indflydelse og bedre produkter.
“Jeg får en særlig indflydelse, når jeg samarbejder tæt med folk som Tore i En del af Herslev. Fx når vi udvikler Aamanns egen øl til restauranterne, men også når det fx kommer til hvilke kornsorter, jeg gerne vil have fat i. En del af Herslev giver mig adgang til helt andre produkter og kvaliteter, og så er det selvfølgelig interessant at barbere alle de røvsyge mellemled af, så prisen også giver mening,” forklarer Adam Aamann, kok og restauratør og indehaver af fem restauranter i København. Og Tore Jørgensen, Herslev Bryghus og en af de tre medstiftere, uddyber:

“En del af Herslev følger et fælles værdigrundlag, fordi vi oprigtigt tror på, at sammen kan vi mere. Vi kan producere bedre produkter, skabe bedre virksomheder og arbejdspladser – til gavn for vores natur og omgivelser. Men værdifællesskabet gør også den kommercielle del stærkere. Den tætte kunderelation gør partnerskaberne stærkere, så når Adam og jeg fx samarbejder tæt, er der større sandsynlighed for, at vi vil handle med hinanden i lang tid fremover.”

Kan mad og øl gøre en forskel?
Konferencens centrale spørgsmål “Hvordan kan mad & øl skabe gode rammer for liv både i byen og på landet?” blev belyst fra flere forskellige vinkler. Både ift. hvordan kokke og fødevareproducenter sammen kan skabe endnu flere smagsoplevelser, men også om den betydning, som fødevareproduktion kan have for fx lokale arbejdspladser og social inklusion.

“Fremtidens fødevaresystem handler om kvalitet, men også om fællesskab og at skabe et helt samfund og arbejdsmarked, hvor der er plads også til dem, der ser en smule anderledes ud. Vi er alle sammen afhængige af hinanden, og det bør vi bruge på en positiv måde,” fortæller Carsten Hansen, medstifter af En del af Herslev og indehaver af Østagergård, en socialøkonomisk virksomhed, som bl.a. leverer mel til Aamanns og arbejdskraft til Friis-Holm Chokolade og Herslev Bryghus.

Vi må starte med os selv.
Udover de tre stiftende virksomheder, er der lige nu tre partnervirksomheder, Kattinge Kraut, Herslev Grønvirke og Birthesminde, som alle er fødevarevirksomheder, der udover at tilhøre Herslev-området geografisk, også har forskelige samarbejdsflader med de øvrige virksomheder i fødevareklyngen. Bl.a. er Birthesmindes grise ivrige aftagere af Herslev Bryghus’ mask.

“Vi kan ikke gå og vente på, at forbrugerne selv finder vej i den fødevarejungle, der findes i dag. Eller at politikerne eller de store producenter ser lyset. Vil vi gøre en forskel, må vi starte med os selv, og derfor inviterer vi folk, fagfolk og foodies helt ud på landet, så de får en bedre forståelse for, hvordan fødevareproduktionen foregår. Vi vil åbne dørene og vise, hvordan kvalitet ser ud, dufter og smager,” lyder det fra Mikkel Friis-Holm fra Friis-Holm chokolade og den tredje stifter af En del af Herslev.

Alle – i Herslev-området – kan være med.
Sammen med de tre driftige stiftere, står Tina Unger, der er forretningsudvikler i partnerskabet, og som tidligere har arbejdet med at udvikle Lejre – den økologiske kommune. Tina vil sammen med virksomhederne i En del af Herslev nu sikre, at der kommer mange flere dygtige fødevareproducenter fra Herslev-området med i partnerskabet. Ligesom at dørene skal åbnes for både uddannelsesinstitutioner og publikum, når faciliteterne står klar i maj 2019:

“Vi er overvældede af den interesse og spørgelyst, der har været i dag. Det siger os, at der er et reelt behov for at mødes og tale sammen. Men også at der er behov for at finde nye spændende veje for dansk fødevareproduktion. Både for producenter, politikere og forbrugere. Det vil vi gerne bidrage til,” slutter Tina Unger, forretningsudvikler i En del af Herslev.

Del på sociale medier