Julie, Andreas og Sofie løb med sejren i den lokale udgave af Edison Finalen for opfindsomme hoveder i skolerne.

Det blev Julie, Andreas og Sofie fra 7.a. på Himmelv Skole løb med sejren i den lokale udgave af Edison Finalen, som blev afviklet den 8. november i Roskilde Kongres Center Bauhaus Arena. De dystede med knapt 300 andre elever, fordelt på 77 hold, om pladser i den landsdækkende Edison finale i Fredericia den 15. november.

Vinderne fra Himmelev Skole er kaldt på podiet. Pressefoto: Roskilde Kommune

Der er seks pladser til Roskilde, og det betyder, at yderligere tre hold fra Himmelev Skole og to hold fra Tjørnegårdskolen går videre til landsfinalen. Ud over de nævnte har også hold fra Lynghøjskolen og fra Margretheskolen deltaget i konkurrencen, men det blev ikke til pladser denne gang.

Årets tema er grøn omstilling. Og eleverne har virkelig tænkt sig om og kommet med kreative ideer – fra håndtering og sortering af affald over genbrug til grøn energi i mange afskygninger. Blandt de meget opfindsomme er en lille turbine, som drives af spildevand i kloakrørene. I et andet projekt udnyttes legeredskaber på legepladsen til at producere strøm. Der er også bud på affaldsmaskiner, der kan fjerne affald fra havet, inklusive mikroplast.

Projekt Edison er en landsdækkende opfinderkonkurrence, der arrangeres af Fonden for Entreprenørskab i samarbejde med Energi-, Forsynings- og klimaministeriet og lokalt af Roskilde kommune. Årets tema er Grøn Omstilling og involverer 12.000 børn fordelt på 40 kommuner. Formålet med Projekt Edison er at fremme entreprenørskab og innovativ tænkning blandt landets skoleelever. Man kan læse mere om Projekt Edison på hjemmesiden edison.ffe-ye.dk.