I anledningen af den internationale Verdens Diabetes dag kan man landet over få en gratis risikotest, der giver svaret på, om man er i risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes. I Roskilde Kommune kan man tage tage testen på Ro’s Torv.

Det skønnes, at der er mindst 252.000 danskere, der har diabetes. Derudover er der ca. 60.000 danskere, der endnu ikke ved, at de har type 2-diabetes. Og tallene ser desværre ikke ud til at falde. På bare 10 år er antallet af diabetikere nemlig fordoblet, og det antages, at der i 2030 vil være op mod 430.000 danskere, som har diabetes:

– En af problematikkerne er, at symptomerne for type 2-diabetes ikke er særlig tydelige og udvikler sig langsomt over måneder og år. Af den grund er der mange, som først opdager det meget sent. Derfor er det så vigtigt at forebygge og opdage sygdommen tidligt. Jeg håber, mange vil kigge forbi RO’s Torv og tage testen, siger Morten Gjerskov, formand for Sundhed- og Omsorgsudvalget.

Du kan komme forbi og få en gratis risikotest: Onsdag d. 14. november kl. 11-15 på RO’s Torv

Forebyggelse og tidlig opsporing er vejen frem.
Uden behandling er diabetes en livsfarlig sygdom, hvorfor det derfor er vigtigt at opdage sygdommen i tide. På Verdens Diabetesdag er målet at få fat i de mange danskere, der har type 2-diabetes, men endnu ikke ved det, samt de mange tusinde danskere, der er i risikozonen for at udvikle type 2-diabetes.

På trods af at man ikke kan ændre ved risikofaktorer som fx ens alder eller type 2-diabetes i familien, så kan man sagtens forebygge med en sund livsstil, der eksempelvis indebærer varieret kost, motion, undgå rygning og overvægt. For i mange tilfælde viser det sig, at type 2-diabetes ofte udløses af en usund livsstil.

Ud over at få en gratis risikotest vil der også være sundhedskonsulenter fra Sundhedscentret, der kan rådgive om sundhed og livsstil, og frivillige fra Diabetesforeningen. Sundhedscentret tilbyder iøvrigt en række indsatser til personer med type 2-diabetes. Blandt andet kan man komme på Diabetesskole og kost- og motionsvejledning.

FAKTA.
· Type 2-diabetes er den mest udbredte diabetestype i Danmark og udgør ca. 80% af det samlede antal diabetikere.
· 300.000 danskere skønnes at have forstadie til type 2-diabetes
· 60.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes
· Antallet af mennesker med diabetes er mere end fordoblet fra 2000-2016

Der er en række risikofaktorer for diabetes 2:
– Type 2-diabetes er arvelig; hvis én forælder har sygdommen er risikoen for at udvikle type 2-diabetes 40 %,
– hvis to forældre har type 2-diabetes er risikoen 80 %
– din risiko øges også med alderen
– mænd har højere risiko end kvinder
– din etniske oprindelse spiller også en rolle

Læs mere på www.diabetes.dk, hvor du også kan tage risikotesten.