I landsbyen Herslev vil de lokale producenter vise, hvordan fremtidens mad, øl og fødevareproduktion også kan smage, føles og foregå. Den nye fødevareklynge ved Roskilde Fjord kalder sig “En del af Herslev”, og stifterne bag er erfarne folk som Tore Jørgensen fra Herslev Bryghus, Mikkel Friis-Holm fra Friis-Holm Chokolade og Carsten Hansen det sociale landbrug Østagergård.

Sammen vil de sætte ægte bæredygtighed på agendaen, bringe forbrugere, producenter og råvarer tættere sammen og gentænke social ansvarlig fødevareproduktion og innovation gennem en cirkulær økonomi, hvor den enes rest er den andens fest. Hvor stedbundethed og håndværk bliver taget gravalvorligt, og social inklusion ikke bare er rart at tale om, men er en fast del af forretningsmodellen.

Lejre har længe været kendt for et blomstrende fødevaremiljø, bl.a. gennem indsatsen “Lejre – den økologiske kommune”, og nu spirer og gærer det på ny i området. Denne gang er det de tre private spillere, Tore Jørgensen, Mikkel Friis-Holm og Carsten Hansen, som kan løfte sløret for tankerne bag En del af Herslev. Det sker mandag 12. november, hvor En del af Herslev løfter sløret for deres bud på fremtidens fødevaresystem under titlen “Kan mad og øl ændre et samfund?”. Det sker i øl-laden på Herslev Bryghus fra kl. 12-18. Tilmelding foretages her.

Fælles værdier skaber god forretning.
En del af Herslev består indtil videre af de tre stiftende virksomheder og en række partner-virksomheder. Fælles for virksomhederne i fødevareklyngen er en klokkeklar holdning til, at kvalitet, omtanke og fællesskab ikke blot er det, der får et lokalsamfund til at blomstre, men også skaber grobund for god forretning, nye produkter og flere arbejdspladser.

“En del af Herslev bygger på, at når vi er fælles, kan vi skabe både fremgang, innovation og kvalitet. For Herslev Bryghus er det afgørende, at vi får en helt særlig maltbyg-kvalitet, for at vi kan brygge øl af den kvalitet, vi ønsker. Det sker, når vi giver masken (dvs. resterne fra ølbrygningen) til kvæget, som omdanner til gødning, der igen skaber kvalitets-maltbyg. Med hjælp fra Østagergårds dygtige landmænd får vi bedre malt, som giver bedre øl. Mere bliver til endnu mere, og det ønsker vi at vise til omverdenen,” forklarer Tore Jørgensen, stifter af Herslev Bryghus og medstifter af En del af Herslev.

Forbrugeren inviteres helt ind i bryghuset, chokoladefabrikken, landbrugsjorde og frugtlunde.
Fysisk rykker stifterne af En del af Herslev også tættere sammen. Det betyder, at man i Herslev landsby kan besøge dem, bryggeriet, og chokoladefabrikken og de tilhørende landbrugsjorde, bistader og frugtlunde fra 1. maj 2019, hvor også Friis-Holms chokoladefabrik er rykket ind øst for Bryghuset.

“Fællesskabet giver os en tættere kontakt til lokalsamfundet og en fysisk virkelighed for vores kunder. Og netop transparensen omkring både råvarer og produktion er det, som vi vil vise og dele med forbrugeren. Der er brug for debat om håndværk og kvalitet, og det håber vi at skabe. Hernede kan man kigge forbi med familien til en snak om, hvor chokoladen kommer fra, og hvordan den får sit særlige knæk, og man kan dufte til markerne, opleve bistaderne, spise en frokost og klappe en ko. Vi vil gøre op med den fremmedgjorthed, som mange forbrugere oplever ift., hvor deres mad kommer fra,” siger medstifter Mikkel Friis-Holm fra Friis-Holm Chokolade, som er kendt for at lave verdens bedste chokolade.

Fokus på inklusion.
Den tredje stifter Carsten Hansen fra Østagergård spiller også en afgørende rolle. Som social virksomhed tilbyder Østagergård beskæftigelse og uddannelse for mennesker med særlige udfordringer. Østagergård producerer kødkvæg, korn til ølproduktion og mølleri, ligesom det er Carstens gode folk, der hjælper til, når kvæget lukkes på græs om foråret.

Hvem er og kan være med?
Alle fødevarevirksomheder, som befinder sig i området kan blive En del af Herslev. Indtil videre er Kattinge Kraut, Birthesminde og Herslev Grønvirke partnere, og Friis-Holm Chokolade, Herslev Bryghus og Østagergård stiftere, men der er plads til mange flere.

Ligesom uddannelsesinstitutioner, interesseorganisationer, politikere og andre interesserede er velkomne – både til konferencen den 12. november og helt generelt.

Læs mere på www.endelafherslev.dk

Del på sociale medier