Roskildes nye højskole skal give fællesskab, læring og sjove oplevelser til psykisk handicappede, psykisk sårbare og socialt udsatte.

Alle Tiders Højskole er netop indviet og skal nu danne ramme for spændende og lærerige fællesskaber for omkring 70 brugere fra både Roskilde og andre kommuner. Det er Roskilde Kommunes Center for handikap, der står bag daghøjskolen, som er for voksne med psykiske handicap, psykisk sårbare og socialt udsatte. Brugerne overnatter ikke på højskolen, men kommer der både dag og om aftenen.

Fire forskellige linjer
Højskolen tilbyder fire forskellige linjer: Musik og Teater, “Medier og Kommunikation”, “Sundhed og Bevægelse” og “Fællesskab og Udvikling”. Linjerne er skabt med udgangspunkt i borgernes behov, interesser og motivation:

– Som mennesker er vi nysgerrige og får idéer, som vi gerne vil prøve af. Det er det, man kan på en højskole. Vi har brug for at være kreative og udfordre os selv, og det giver højskolen rig mulighed for på mange forskellige måder, fortæller borgmester Joy Mogensen.

Ballroomfitness med smeden i front
Udfordringer er der nok af. På højskolen kan man f.eks. give sig i kast med at bekæmpe internetsvindlere eller sætte seje effekter på sine selfies på linjen “Medier og Kommunikation”. Hvis dramaøvelser og musikindspilning lyder mere fristende, kan man melde sig på “Musik og teater”. Linjen “Fællesskab og udvikling” har fokus på personlig udvikling og byder på blandt andet mindfullness og madkundskab.

Sidst men ikke mindst har linjen “Sundhed og bevægelse” flere forskellige hold med sport, friluftsliv og sund mad. Kurset i Ballroomfitness har faktisk en af Center for Handicaps faste servicemedarbejdere som underviser. Peter er uddannet smed, men er tangodanser på højt niveau og har styr på standarddansene:

– Der er ikke nogen, der skal komme og sige, kommunen arbejder i faste kasser og snævre rammer. Peter kan i den grad inspirere til, at vi bevæger os ud af det vante, siger Bent Jørgensen, der har fulgt højskolens udvikling fra begyndelsen.

Fællesskab på skoleskemaet
Som på en vanlig højskole er fællesskaber prioriteret højt. Ambitionen er, at Alle Tiders Højskole skal danne rammen om nye og mangfoldige fællesskaber på tværs af brugernes forskelle og linjernes forskellige indhold. I Beskæftigelses- og Socialudvalget er begejstringen for den nye højskole stor, fortæller udvalgets formand:

– Vi er meget imponerede. Det er gået stærkt fra idé til handling, og højskolen er kommet godt fra start med fire spændende linjer. Jeg er glæder mig til at følge højskolens udvikling, siger Bent Jørgensen, formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget i Roskilde Kommune.

Flere daghøjskoler i byen
Nogle vil måske vide, at der allerede findes andre tilbud i kommunen, f.eks.ROSA, som også er en daghøjskole. Denne er dog ikke kommunal som Alletidershøjskole, der også primært har voksne med særlige behov, fx udviklingshæmmede som målgruppe:

– Jeg ser ROSA som en samarbejdspartner, der er med til at skabe varierede tilbud til borgerne, og tilbuddene er jo forskellige. Man skal f.eks. visiteres, dvs. indstilles af sin kommune til at gå på Alle Tiders Højskole, ligesom målgruppen heller ikke helt er den samme, men jeg er sikker på, der nok skal være gode samarbejdsmuligheder, slutter Bent Jørgensen.

FAKTA:

  • Borgere fra andre kommuner er meget velkomne på højskolen. For at blive kursist skal man visiteres til det af sin hjemkommune.
  • Alle Tiders Højskole har base hos Center for Handicap på Københavnsvej 266, som i forvejen danner rammen om beskyttet beskæftigelse.
  • Højskolen holder åbent hver dag i dagtimerne og to gange om ugen i aftentimerne. Det er planen, at åbningstiderne skal udvides, så der bliver åbent flere aftener om ugen.
  • For to år siden gennemførte kommunen projekt Sundhedstjek, hvor systematiske tjek af kommunens udviklingshæmmede borgere viste, at 78 % skulle i behandling eller undersøges nærmere. Højskolens linje om Sundhed & bevægelse skal ses i forlængelse af projektet, på samme måde som stedets nye sundhedscafe, som kommunens Sundhedscenter står bag.
Pressefoto: Roskilde kommune