I uge 39 sætter Roskilde Kommune og Roskilde Festival spot på kommunens mange tusinde frivillige. Det sker ved gratis arrangementer med inspiration, debat og lækker mad.

Bliv bedre til at danne fællesskaber hos INSP eller lær at lede frivillige hos Frivilligcenter Roskilde. Mulighederne er mange, når Roskilde med FrivilligUge39 sætter borgernes engagement på dagsordenen.

Ugen er udviklet og støttet af Roskilde Festival og Roskilde Kommune, som sammen med flere af kommunens stærke “frivillig-huse” står bag fem arrangementer, hvor man kan mødes over god mad og drikke og blive klogere på frivilligheden.

Ud over arrangementerne hos INSP! og Frivilligcentret er der debat om frivillighed vs. arbejde i Byens Hus, scene-samtaler om aktivt medborgerskab i KulturCosmos og workshop om forandring i frivilligheden hos Roskilde Festival.

”Borgerne i Roskilde Kommune er kendte for et kæmpe frivilligt engagement. Det kan vi alle sammen godt være stolte af. De mange frivillige løfter vigtige opgaver på stort set alle områder lige fra idræt og kultur til socialt arbejde. Det er helt oplagt at bruge FrivilligUgen til at fejre det store engagement, men det er mere end en fejring. Det handler også om at mødes og blive klogere og endnu bedre til at arbejde med frivillighed”, siger Roskildes borgmester Joy Mogensen.

I FrivilligUge39 handler det om, at deltagerne mødes på tværs af kultur, idræt og sociale foreninger og får mulighed for at lære nyt, dele erfaringer og bidrage til debatten om frivillighed. Ugen er et resultat af Roskilde Kommune og Roskilde Festivals fælles ambition om at udvikle frivilligheden i Roskilde. En ambition, som vil være i fokus for samarbejdet i de kommende år.

”Der er en stærk frivillighed i Roskilde, og den udvikler sig hele tiden. Den udvikling skal vi være med til at skabe rum for. Det er vigtigt at frivillige kan mødes på tværs af interesser af enhver art og i fællesskab blive klogere på de muligheder og udfordringer, frivilligheden møder lige nu. Det er en del af tanken bag FrivilligUgen at skabe grobund for det”, siger Roskilde Festivals direktør Signe Lopdrup.
De fem arrangementer er gratis og åbne for alle. Af hensyn til forplejning er tilmelding nødvendig.
Ugen kulminerer fredag den 29. september med fejring af FrivilligFredag i Roskilde Kongrescenter, Bauhaus Arena, hvor både Roskilde Festival og Roskilde Kommune overrækker priser til frivillige i Roskilde, som har gjort sig særligt bemærket inden for frivillighed.

Kom og vær med, der er 5 spændende arrangementer:

Mellem frivillighed og arbejde
Debat i Byens Hus
Ind i mellem overlapper civilsamfundets frivillige opgaver og de offentlige opgaver. Hvad siger de, som til daglig står i skæringspunktet om, hvad frivillige kan, skal og må? Det handler denne debat i Byens Hus om.
Debattørerne er Suna Christensen, som, ud over at være ph.d. i antropologi og konsulent, også selv er frivillig i organisationer, der løfter velfærdsopgaver samt Poul Knopp Damkjær, som er kultur- og idrætschef i Roskilde Kommune. Desuden får vi besøg af DBU, som har øget deres fokus på fodboldens betydning i det sociale.
Lørdag d. 22.9. klokken 11:30-14:00
Find eventen og tilmeld dig via Facebook eller Eventbrite

Små handlinger = Stor forskel
Interviews, debat og afstemning i KulturCosmos
Kom og hør om hvordan du kan gøre en forskel!
Tommy Krabbe, foredragsholder og forfatter til ”Ildsjælenes bog”, ”Få succes som voksen” og “Nysgerrighed er svaret” interviewer mennesker, der har gjort en stor forskel med deres egne initiativer.
Publikum får mulighed for at stemme på det projekt, der har gjort størst indtryk.
Mandag d. 24.9. klokken 20 -22
Find eventen og tilmeld dig via Facebook eller Eventbrite

Ledelse af frivillige
Oplæg og øvelser i Frivilligcenter Roskilde
Hvad er særligt ved ledelse af frivillige? Hvordan kan man tage udgangspunkt i de vilkår og udfordringer, der eksisterer i en forening og gøre dem til styrker?
Kom til en spændende og lærerig aften med oplæg og stil spørgsmål til Jonas Hedegaard, som forsker i ledelse af frivillige på RUC og Roskilde Festival.
Tirsdag d. 25.9. klokken 17-19.30
Find eventen og tilmeld dig via Facebook eller Eventbrite

At facilitere engagement
Inspiration og metoder hos INSP!
Hvis du aldrig har besøgt INSP! har du chancen nu. Kom forbi det stemningsfulde sted og bliv inspireret til anderledes måder at arbejde med menneskers engagement på.
INSP! deler ud af 8 års erfaringer med at udvikle rum, hvor borgere i alle aldre med alle typer baggrund skaber aktiviteter og fællesskaber sammen. Helt uden at være styret eller igangsat af ansatte medarbejdere.
Onsdag d. 26.9. klokken 18-20.30
Find eventen og tilmeld dig via Facebook eller Eventbrite

Den nye frivillighed?
Oplæg og aktiviteter på Roskilde Festival
Flere taler om, at frivilligheden er under forandring, og at flere foretrækker at deltage i korte intense ryk og mindre projekter frem for traditionelt foreningsarbejde. Men er det godt eller skidt, at frivilligheden på den måde er under forandring? Og hvor nyt er det egentlig?
Bliv klogere på, hvad der rør sig inden for frivillighed netop nu og få en pejling på, hvad fremtiden bringer.
Dansk Ungdoms Fællesråd, INSP! og Roskilde Festival byder ind med korte talks og miniworkshops.
Torsdag d. 27.9. klokken 18-20.30
Find eventen og tilmeld dig via Facebook eller Eventbrite

Pressefoto: Samskabelse FrivilligUge39