I denne uge – uge 38 – sætter Roskilde Kommune fokus på demens. Målet er at italesætte de udfordringer og tabuer, der er forbundet med sygdommen – både for de sygdomsramte og pårørende.

Der bliver flere og flere borgere med demens i takt med, at vi lever længere. Netop nu er ca. 36.300 diagnosticeret med demens, men befolkningsundersøgelser viser, at der er stort mørketal af demensramte, der endnu ikke er diagnosticeret. Så hvor meget ved vi egentlig om demens? Hvilke udfordringer og tabuer møder man som demensramt og som pårørende? Hvordan kan musik have en positiv effekt? Og hvad kan vi selv gøre for at mindske risikoen for demens? Det er nogle af de spørgsmål, som Huskeugen sætter fokus på:

– Der tegner sig et billede af, at antallet af demensramte vil stige i fremtiden. Derfor har både vi som kommune sammen med lokale aktører et ansvar for at sætte spot på dementes udfordringer og vilkår. Det gør vi med nogle gode og spændende arrangementer, der har mange forskellige vinkler på en svær sygdom, siger Morten Gjerskov, formand for Sundheds- og Socialudvalget.

Musik for sjælen, en tur i biografen og personlige beretninger

Huskeugen byder nemlig på en række forskellige arrangementer, der spænder vidt fra både personlige og naturvidenskabelige foredrag, en oplevelse i musikterapiens verden til en tur i biografen. Blandt andet vil Henriette Ghorbani, der har skrevet bogen “Når mor har demens”, holde foredrag om de tabuer og udfordringer, hun oplevede som pårørende til sin demensramte mor. Og musikterapeut Hugo Jensen vil bidrage med et musikalsk indslag om, hvilken indvirkning musikken har på kroppen, og hvordan man kan bruge musikken i sin hverdag som demensramt. Dertil vil neuropsykolog Kasper Jørgensen fra Videnscenter for Demens med sit foredrag fortælle om demens fra et naturvidenskabeligt synspunkt, samt hvordan man kan nedsætte risikoen for at udvikle demens.

For at nå ud til alle i Roskilde vil der også være lokale event i de forskellige Sundheds- og Omsorgscentre i Roskilde Kommune, herunder Toftehøjen, Æblehaven og Jyllinge, hvor demenskoordinationer og Adex-fysioterapeuter vil guide til, hvilken hjælp og støtte man kan få som demensramt, og hvordan man kan træne med demens.

Alle arrangementer er gratis, undtagen biografturene, der koster 50 kr. Enkelte arrangementer kræver tilmelding.

Ugens arrangementer:

  • “Når mor har demens” 18/9 kl. 18.30-20.30: foredrag med Henriette Ghorbani, der fortæller sin personlige beretning som pårørende til en demensramt mor, som bryder tabuet om de tanker og udfordringer, der er som pårørende.
  • Den musikalske hukommelse 20/9 kl. 17-19: musikterapeut Hugo Jensen inviterer til dans, hvor du kan få et indblik i musikkens påvirkning og betydning for demensramte.
  • “Hold hjernen frisk” 19/9 kl. 19-21: neuropsykologisk konsulent Kasper Jørgensen fortæller om stigningen af demensramte, og hvad du selv kan gøre for at mindske risikoen for at udvikle demens.
  • “Når mennesker bliver spist” 17/9 kl. 11-13 og “Nøgle Hus Spejl” 18/9 kl. 11-12.30: Kino inviterer en tur i biografen, hvor du kan opleve dansk drama, der sætter fokus på demens – både som demensramt, men også som pårørende.
  • Bogudstilling alle ugens hverdage: Roskilde Bibliotek vil alle ugens hverdage i uge 38 sætte fokus på demens i litteraturen – både skøn- og faglitteratur. Kom forbi og bliv guide ind i litteraturens verden.
  • Hjælp og støtte til demens 19/9 kl. 16-18: demenskoordinatorer og fysioterapeuter vil fortælle, hvilke hjælpemidler kommunen tilbyder, nogle af de udfordringer der kan opstår, når man har demens, og hvilken betydning motion har for demens.
  • Demens i dagligdagen 17/9 kl.10-12: Dom Apoteket kommer med et fagligt oplæg omkring den medicinske behandling for demens, og derefter vil Kaj Nielsen fra Alzheimerforeningen fortælle om livet som ægtefælle til en demensramt.

Fakta:
Huskeugen arrangeres af Roskilde Kommune i samarbejde med Ældresagen, Roskilde Dom Apotek og den lokale Alzheimerforening i Roskilde.

For mere infomation og tilmelding via dette link 

Op mod 85.000 mennesker i Danmark lever med en demenssygdom. Dorthe Boss Kyhn og Ida Hinchely har skrevet bogen, “Momse med demens”, der giver et personligt indblik i livet som pårørende. Pressefoto