Danskerne slår endnu engang rekord. Knap syv ud af ti har handlet brugt inden for de seneste 12 måneder, og de danske genbrugssælgere vurderer, at de i gennemsnit har solgt for 5.612 kr. Det svarer til, at der i Danmark er blevet solgt for 7,2 milliarder kroner brugte sager det seneste år. Det viser DBA’s nyeste Genbrugsindeks – Læs mere her.

For tredje år i træk har DBA taget pulsen på danskernes genbrugsøkonomi og -vaner, og konklusionen er klar: Genbrug er stadig i kraftig vækst blandt danskerne, der er flittige til at sælge ud af gemmerne og købe brugt, når der skal nyt til hjemmet, klædeskabet eller haven.

Dette års Genbrugsindeks viser, at næsten syv ud af ti danskere (68 procent) har enten købt eller solgt en brugt vare indenfor de seneste 12 måneder. Tallet er det højeste, siden Genbrugsindekset udkom for første gang i 2016, og er en stigning på ni procentpoint på bare to år.

Knap hver tredje af de adspurgte danskere svarer, at de har solgt en brugt vare inden for det seneste år, og de vurderer, at salget i gennemsnit har indbragt dem hver især 5.612 kr. Beløbet svarer til en stigning på 33 procent på to år.

DBA: “Danskerne køber og sælger alt”
Genbrugstrenden ser ud til at fortsætte ifølge DBA’s kommunikationschef Sofie Folden Lund, der peger på, at antallet af annoncer, brugere og søgninger på DBA viser, at interessen for genbrug er i rivende udvikling.

“Vi kan se, at brugerne klikker på flere sider på vores site sammenlignet med sidste år. Det skyldes, at genbrug er gået fra at være noget, du kun købte en gang i mellem – fx fordi du gerne ville have et smart vintagemøbel, eller fordi du skulle have erstattet dine børns cykel – til at være noget, som er blevet en integreret del af vores forbrug,” forklarer Sofie Folden Lund og fortsætter:

“Det er ikke kun enkelte ting, vi handler brugt – det er simpelthen alt. Vi har en del brugere, som siger, at de starter med at søge brugt først. Og hvis de så ikke kan få det brugt, køber de nyt. Der er sket et skift i hele den måde, vi opfatter genbrug på.”

Ekspert: “Genbrug er den rene vare”
Ann Lehmann Erichsen er forbrugerøkonom hos Nordea. Hun har gennemført et utal af undersøgelser om danskernes økonomiske adfærd, og hun genkender billedet af danskernes genbrugsvaner. Hun mener, at en del af stigningen skyldes, at genbrug er et endnu bedre alternativ end bæredygtige varer, hvis du vil passe på miljøet og pengepungen.

“Hvis du shopper dig fattig i dyre, bæredygtige varer, belaster du jo stadig miljøet. Genbrug er derimod den rene vare. Genbrugsvarer forurener ikke ‘ekstra’ og er derfor mere bæredygtigt end mange nyproducerede varer. Også selvom de er bæredygtige,” siger Ann Lehmann Erichsen.

Genbrugshandlen boomer på DBA – antallet af annoncer er steget med 99,5 procent
Flere end 1,7 millioner danskere søger hver måned på DBA efter alt fra iPhones og sofaer til babyudstyr og cykler. Ifølge årets Genbrugsindeks er udvalget af varer støt stigende. I 2017 blev der oprettet flere end 20 millioner annoncer. Det er en stigning på hele 99,5 procent i antallet af annoncer på DBA siden 2013. Altså en fordobling på blot fem år.

Tallene kommer ikke bag på Ann Lehmann Erichsen, der også ser et genbrugsmarked, der er i fremgang:

“Det er svært at sige, hvor mætningspunktet er, men der er ikke noget, som tyder på, at vi har nået det endnu. Genbrug er kommet for at blive, og den er kommet for at vokse,” siger Ann Lehmann Erichsen.

Om Genbrugsindekset
DBA Genbrugsindeks 2018 blev lanceret d. 29. september 2018. For tredje år i træk har DBA kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en repræsentativ befolkningsundersøgelse via Epinions Danmarkspanel blandt mere end 2.000 respondenter i alderen 18-75 år, en onlineundersøgelse blandt 2.844 af DBA’s egne brugere, og ved at analysere brugeradfærden på DBA. Læs hele Genbrugsindekset her.

Fakta fra Genbrugsindekset 2018
• Så mange danskere har enten købt eller solgt en brugt vare inden for de seneste 12 måneder:
o 2018: 68%
o 2017: 63%
o 2016: 59%

• 32% af danskerne har solgt en brugt vare inden for de seneste 12 måneder og vurderer, at de i gennemsnit har solgt for 5.612 kr. (i 2017 var beløbet 4.971 kr. og i 2016 var beløbet 4.231 kr.).
o Det svarer til, at der i Danmark er blevet solgt for 7,2 milliarder kroner brugte sager det seneste år. Tallet er udregnet ud fra andelen af danskere i alderen 18-75 år, som har solgt en eller flere brugte varer inden for de seneste 12 måneder, ganget med det gennemsnitlige beløb disse personer har solgt for, ganget med antallet af danskere i alderen 18-75 år.
• 61% af danskerne har købt en brugt vare inden for de seneste 12 måneder og vurderer, at de i gennemsnit har købt for 4.627 kr. (i 2017 var beløbet 6.869 kr. og i 2016 var beløbet 4.381 kr.).

Foto: Anne Beth Witte