Fremover holder kommunen 75 års fødselsdag for alle borgere, der i kalenderåret fylder 75. Ved samme lejlighed præsenteres borgerne til nogle af kommunens 135 frivillige sociale foreninger.

Det skriver Roskilde Kommune til Dit Roskilde.

Talemåden om, at arbejdet tager alt for meget af ens fritid, siges som regel med et glimt i øjet. Men de fleste nyder nu alligevel, når pensionen indtræffer, og der bliver tid til andet.

Når man så runder 75, har mange rejst, taget en tørn med at passe børnebørn eller fået ryddet op i kælderrummet og kolonihaven.

De oplagte gøremål er gjort, og der er pludselig tid til andet. For andre kan tiden føles lang, når der ikke længere er et job at stå op til.

Uanset bliver der en oplagt plads til de mange frivillige sociale foreninger. De kan altid bruge en ekstra hånd. Idéen med at præsentere kommunens 75-årige for de frivillige foreninger er samtidig at gøre det nemt at komme med i en forening – og dermed indgå i nye fællesskaber:

“Et godt og aktivt seniorliv hænger sammen med fællesskab og netværk, som giver oplevelser i hverdagen og kan træde til, når man har brug for det. For mange er det heldigvis også sådan seniorlivet er, men der er også seniorer, som oplever ensomheden, og det skal vi gøre noget for at afhjælpe,” mener borgmester Joy Mogensen.

De frivilliges idé
Det var en gruppe frivillige sociale foreninger, der i januar kontaktede kommunen med ønsket at iværksætte en indsats mod ensomhed blandt ældre.

Siden har foreningerne mødtes med både borgmesteren og formændene for Sundheds- og Omsorgsudvalget og beskæftigelses- og Socialudvalget.

Her blev forskellige muligheder drøftet og et af forslagene var at etablere en 75-års fødselsdag – et arrangement, hvor alle, som fylder 75 inden for et kalenderår, får mulighed for at blive introduceret til kommunens frivillige sociale foreninger og samtidig gøre det nemt at indgå i nye netværk:

“Ensomhed ødelægger ikke bare livsglæden, men har også vist sig at være direkte skadeligt for helbredet. Derfor er jeg så glad for de frivillige sociale foreningers initiativ, som giver endnu flere borgere mulighed for at komme mere med i fællesskabet,” siger Morten Gjerskov formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget

Noget af det bedste til at forebygge ensomhed er, at du hurtigt får mulighed for at etablere nye netværk, når de eksisterende, man fx har været en del af i sit arbejdsliv, forsvinder. Her kan de frivillige sociale foreninger spille en vigtig rolle.

De kan tilbyde et hav af aktiviteter med gode formål, socialt samvær – både for de frivillige, men også for de borgere, som nyder godt af de frivilliges indsats.

FAKTA
Der vil i 2018 være 798 borgere i Roskilde Kommune, som fylder 75 år.

Ensomhed er et problem for mere end 350.000 voksne danskere. Langt de fleste af os kender nogen, der føler sig ensomme, eller også har vi selv oplevet at have det tæt inde på livet.

Første fødselsdagsarrangement vil løbe af stablen til efteråret 2018.